Jak se při letním grilování vyhnout chybám? Důležitá je teplota i výběr masa, radí experti


Grilování může zkazit pár zásadních chyb. Ať už se pro něj rozhodnete na zahradách nebo v parcích, měli byste pamatovat na několik pravidel. Pokud je porušíte, může se stát z úpravy masa namísto radosti starost.

Příliš rozpálený gril a nedostatečný odpočinek masa po tepelné úpravě – to jsou jen některé z častých chyb, kterých se lidé dopouštějí. „Když děláte maso, které bylo předtím naložené v oleji, a ten olej z toho neokapal a neosušil se, je to špatně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Radek Linhart z GrilyKrby Tachlovice.

ČTĚTE TAKÉ: Pozor na neomyté borůvky z lesa. Tasemnice se v těle může projevit i po 15 letech

Při grilování také může dojít k požáru, například pokud z masa odkapává velké množství tuku. V takovém případě je potřeba zachovat klid, gril okamžitě vypnout a oheň zasypat solí. Plameny se tím rychle uhasí a zabrání se tak větším škodám. Vhodné není ani používání hliníkových grilovacích nádob. I z nich se do jídla uvolňují škodlivé látky.

Klíčový je i výběr potravin

Na grilu je důležité udržovat optimální teplotu – ideálně mezi 220 a 250 stupni, tak aby nebyl rozpálený zase málo. Maso se rychle zatáhne a příprava netrvá zbytečně dlouho. „Rošt se musí nahřát. Nejdříve vystoupá teplota na teploměru. Musíme tomu dát 10 až 15 minut, aby byl ten grilovací rošt řádně nahřátý,“ upozornil Linhart.

Ale pozor – podle odborníků by se na gril neměly dávat běžné masné výrobky. „Rozhodně bych doporučil speciální bílé grilovací klobásy. Není vhodné grilovat růžové uzeniny, protože v nich je obsažen dusičnan, který se pak při grilování může přeměňovat na nitrosaminy, což je jedna z rizikových látek,“ řekl redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

A jaké jsou největší grilovací hříchy podle veřejnosti? „Když si někdo koupí kvalitní steak a pak ho na tom ohni spálí,“ uvedl v anketě jeden z oslovených. „Maso by se mělo nechat v pokojové teplotě alespoň chvilku předtím, než půjde na gril,“ sdílel svůj tip další.

A pokud chcete mít grilování úplně bez starostí, máme pro vás jeden tip – gril plancha, na kterém se dělají i lívance nebo bramboráky. „Snadno se čistí. Spočívá to v tom, že na desku nalijeme studenou vodu, která se nám tam začne vařit. Všechno vyčistí a my to jen shrneme do odkapového kalíšku,“ popsal výhody Linhart.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Houby mají své rozmary, naznačil mykolog. Kde v lese je hledat a co jim vadí?