360°, Pavel Býček, Karel Šimůnek, Aleš Půta, Jiří Pospíšil, Alexandra Udženija - 17.5. v 21:19
„Pořádně neznám podmínky, jaké platí na zahrádkách, nevyznám se v nich,“ kritizoval vládní nařízení v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS majitel restaurace Zas a Znova u Prahy Karel Šimůnek. S ním souhlasili i šéfkuchař a spolumajitel restaurace The Eatery Pavel Býček a provozovatel Hemingway Baru Aleš Půta. Podobně chaoticky to podle restauratérů bylo i s vládními programy na finanční podporu.
„Popravdě ani pořádně neznám podmínky, za jakých jsou zahrádky otevřené. Ani lidé se v tom nevyznají. Dneska mi například volali hosté a ptali se, za jakých podmínek mohou přijít. Nevyznám se v tom. Podmínky se skoro každý den mění,“ stěžoval si v pořadu 360° restauratér Karel Šimůnek s tím, že vládní rozvolňování je stejně chaotické, jako bylo vyhlašování opatření po celou dobu pandemie.
ON-LINE: Zahrádky vítají zpět své hosty, kontrolám neuniknou. Kde už se popíjí?
Přišla další fáze rozvolňování. Od pondělí mohou lidé navštěvovat venkovní zahrádky stravovacích podniků, neobejde se to ale bez přísných omezení. Hosté musí předložit negativní test na koronavirus nebo potvrzení o prodělání nemoci COVID-19 či očkování, u jednoho stolu mohou být maximálně čtyři lidi a skupiny musí dodržovat rozestupy. Jak to vypadá v praxi, sledují reportéři CNN Prima NEWS.
Podobně na komunikaci vlády nahlíží i Pavel Býček. „Nestíhám to už sledovat, informací je moc a je těžké se v tom vyznat,“ kroutil hlavou. Podle Aleše Půty informace přicházejí různě a nedá se v nich zorientovat.
Restaurační zahrádky se v Česku otevřely v pondělí. A to téměř po pěti měsících, kdy Češi nemohli do restaurací. Jejich provozovatelé ale přiznali, že jim nehrálo do karet počasí, proto si na pivo zašlo jen pár věrných štamgastů.
I když restauratéři věří, že se lidé do hospod vrátí, například majitel restaurace Zas a Znova se obává, že to už nebude jako před pandemií. „Myslím si, že spousta lidí se bude bát chodit do restaurace a radši si objedná jídlo domů,“ uvedl Šimůnek. Býček v pořadu podotkl, že je rád, že jeho restaurace zavedla rozvozy, které během pandemie pokryly alespoň část výdajů.
Moc muziky za málo peněz
S finanční pomocí přišel i stát. Vyhlásil několik programů, ze kterých mohli restauratéři čerpat. Podle nich byly programy ale nedostatečné. „Žádali jsme o programy, na které jsme dosáhli. Například covid nájemné nebyly peníze pro nás, ale pro majitele nemovitostí, abychom je neopustili tak rychle. Příspěvky na zaměstnance opět skončily u zaměstnanců. Až program na nepokryté náklady nám trochu pomohl,“ popsal Půta.
Šimůnek zdůraznil, že se rozcházelo to, co vláda říkala na tiskových konferencích, a to, co se doopravdy stalo. „Lidé žijí v iluzi, že se nám pomáhalo celou dobu. Premiér to tak i prezentoval. Ale trvalo několik měsíců, než něco vyšlo a peníze přišly. Dělalo se vždy moc muziky za málo peněz pro nás,“ kroutil hlavou Šimůnek.
V pondělí se v Česku otevřely restaurační zahrádky. Zdroj: ČTK