Jaké jsou nové praktiky množitelů a kde chybují budoucí majitelé psů?

Veronika Slavíková, Jiří Pospíšil a Martin Jánošík

Upoutávka: Množírny

Pokud se rozhodujete, že si koupíte psa, ale nechce se vám investovat do jedince s průkazem původu, raději běžte adoptovat do útulku. Ve většině případů vás totiž koupě bez papírů zavede do množírny a v budoucnu by se vám takové rozhodnutí mohlo i krutě finančně nevyplatit, protože takový pes může mít mnoho genetických vad, které se následně projeví na jeho zdraví. Další díl našeho videopodcastu – Za práva zvířat bude o množírnách a praktikách množitelů.

Práce inspektora může být i nebezpečná

O praktikách množitelů se rozpovídal veterinární lékař Martin Jánošík, který jako welfarista a ředitel odboru ochrany pohody a zdraví zvířat na Městské veterinární správě v Praze, toho ví opravdu mnoho. Často se už v dnešní době jedná o organizované skupiny, a proto je pro inspektory velmi náročné množitele odhalovat. Jejich praktiky jsou promyšlenější, často vymýšlí fiktivní adresy bydliště, a sám Jánošík si vzpomíná na událost, kdy při kontrole šlo o zdraví. Množitel ho chtěl zbít, naštěstí zasáhla policie.

Nakupujte na Lyopet.cz

Na Lyopet.cz najdete kvalitní výběr produktů, který garantuje spokojenost a zdravý životní styl pro vaše mazlíčky.

Dobře vybrat plemeno, je základ

O množírnách a tom, jak se změnil zákon, který dnes již tento pojem zná a definuje ho jako trestný čin týrání zvířat, nám řekl více právník Jiří Pospíšil. Který jako pejskař upozornil i na další důležité téma, a to je samotné pořízení zvířete za strany budoucího majitele. „Musím se zamyslet nad tím, jaký nabízím tomu zvířeti život. Já bych taky chtěl staforda, ale s mým životním stylem by to nešlo. Je rozdíl, jestli bude pes běhat na statku vedle koní anebo žít v bytě ve městě a na to musíme brát zřetel,” zamyslel se.

Mobil víc než zvíře

Na tento důležitý fakt navázala Veronika Slavíková, zakladatelka a majitelka útulku Dogsy. „Je to hrozné, ale nám lidé třeba volají, že viděli pejska a chtějí si ho adoptovat a je zřejmé, že jsou opilí. Pak když vysvětlíme, jakou rodinu a podmínky bychom si pro pejska představovali, tak se urazí. Ono ale nejde o to, jim toho psa nedat, ale vybrat opravdu vhodné majitele, aby do budoucna nedošlo k nějakým problémům.” A uzavřela to smutnou, ale pravdivou větou: „Dnes lidé bohužel věnují více času výběru mobilního telefonu, než pro ně vhodného plemene psa.”

Tento díl našeho videopodcastu uvidíte už tuto sobotu v 8:30 na CNN Prima News a v repríze ve čtvrtek ve 14:20.

Tagy: