Nenechte si ujít: Myslivci vs. Pejskaři! Jaká je budoucnost ochrany domácích mazlíčků v ČR?

Hosty prvního dílu podcastu byli Jiří Pospíšil, Petr Slaba a Tomáš Nushart

Prima Mazlíček - Za práva zvířat: Odstřel psů myslivci

V prvním dílu videopodcastu Prima Mazlíček se otevřeme emotivnímu tématu, které rezonuje napříč českou společností – odstřel psů a koček v honitbách. Tento kontroverzní postup rozvířil emoce především v návaznosti na tragickou událost, kdy myslivec zastřelil border kolii Dixie. Její osud spustil veřejnou vlnu nevole a otevřel diskuzi o tom, zda současná legislativa dostatečně chrání domácí mazlíčky a je správně pochopena. Jaký názor na to mají hosté Petr Slaba, Tomáš Nushart a Jiří Pospíšil? Sledujte Prima Mazlíčka - videopodcast za práva zvířat. Už tuto sobotu v 8:30 na CNN Prima NEWS!

Představte si, že jdete na procházku se svým psem, volně ho necháte běžet po louce. A najednou rána. Váš nejlepší přítel leží nehybně na zemi. Nejde o noční můru, ale o realitu, kterou si prožívají někteří majitelé psů v Česku. Právě tento šokující moment byl důvodem, proč se téma odstřelu psů a koček v honitbách dostalo do centra pozornosti veřejnosti.

V prvním dílu videopodcastu Prima Mazlíček s názvem „Za práva zvířat“ se vydáme na cestu plnou emocí a právních otázek. Na jedné straně stojí majitelé psů, kteří chtějí chránit své mazlíčky, na straně druhé jsou myslivci, kteří mluví o nutnosti ochrany divoké zvěře. Kde je hranice mezi ochranou přírody a právy našich zvířat? A kdo nejčastěji chybuje, majitelé domácích mazlíčků nebo samotní myslivci?

Případ border kolie Dixie: Výstřel, který otřásl národem

Jedním z nejsmutnějších a nejvíce diskutovaných případů byl odstřel desetileté border kolie Dixie, kterou v únoru loňského roku zastřelil myslivec v Darkovicích na Opavsku. Dixie, která byla známá svou klidnou povahou, skončila nehybná v příkopu. Tento incident vyvolal obrovskou vlnu odporu a otevřel diskuzi o tom, zda by měl být odstřel domácích zvířat v honitbách legální.

Petr Slaba, bývalý hajný, kreslíř, myslivec a zakladatel iniciativy Zachraň zvíře před sekačkou, nám ve videopodcastu poskytne pohled ze strany těch, kteří rozhodují o životech divokých zvířat. Vysvětlí, proč jsou myslivci v některých případech nuceni zasáhnout a jaké následky může mít „jen proběhnutí“ psa v lese.

„Podívejme se, jak se zastavují plochy, na to, co vše těm volně žijícím zvířatům děláme, kdo jiný je bude chránit, když ne my,“ říká Slaba.

Zároveň ale dodává, že právě u Dixie myslivec pochybil a neměl vystřelit. Statistiky ale ukazují, že psi často plaší a strhávají zvířata v lesích, což vede k tomu, že myslivci nakonec musí mnohdy jednat.

Majitelé psů: Měli bychom venčit na vodítku?

Na druhé straně stolu stojí Tomáš Nushart, trenér psů a autor knihy Neštěkej na svého psa, který se podělí o své názory na odpovědnost majitelů psů. Podle něj je správné venčit psa pod kontrolou, především v blízkosti cyklostezek a přírodních rezervací, kde může pes způsobit nechtěné nehody, ale i on sám se může stát obětí. „Psy zkrátka pouštíme na volno v situacích, kdy být na volno nemají a děláme to špatně. Těch situací je několik, běžci a cyklisté by o tom mohli vyprávět,“ vysvětluje Nushart.

Právní pohled: Změní se zákon?

A konečně, aby byly věci ještě zajímavější, se přidává Jiří Pospíšil, právník a bývalý ministr spravedlnosti. Ten vidí v celé situaci příležitost ke změně zákona. Podle něj by měla být rozvířena debata mezi odborníky na téma možné novelizace mysliveckého zákona. Statistiky o zastřelených psech a kočkách v honitbách ukazují, že tento problém není okrajový.

„Já se přiznám, že jsem v tomto pejskař a byl bych pro úplný zákaz odstřelu psů, nebo v opravdu krajních případech, zda je zákon nastaven dostatečně, je právě k debatě,“ říká Pospíšil a zdůrazňuje, že právní rámec musí být spravedlivý pro obě strany – jak pro myslivce, tak pro majitele psů.

Tagy: