Babiš zní pravidelně jako Jakeš, rýpla si Pekarová. Schillerová jí připomněla dřívější slib

Andrej Babiš (ANO) svými vystoupeními v Poslanecké sněmovně s železnou pravidelností připomíná památný projev Miloše Jakeše, pustila se do šéfa opozičního hnutí Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na sociálních sítích. Připomněla přitom, že ve středu uplynulo 35 let od památného zmateného proslovu generálního tajemníka komunistické strany. Šéfovi hnutí ANO přispěchala do komentářů na pomoc kolegyně Alena Schillerová (ANO).

„Přesně před 35 lety pronesl Miloš Jakeš na Červeném Hrádku svůj památný projev, kterému rozuměl jen on sám. Jak byla dikce tohoto projevu nadčasová, nám Andrej Babiš svými vystoupeními ve Sněmovně připomíná se železnou pravidelností,“ rýpla si na síti X do expremiéra předsedkyně dolní komory parlamentu Markéta Pekarová Adamová.

ČTĚTE TAKÉ: Dražší benzín, uhlí i domy? Vláda projedná „český Green Deal“, Síkela obavy z růstu cen odmítá

Dnes již zlidovělému projevu generálního tajemníka komunistické strany Miloše Jakeše se čtyři měsíce před sametovou revolucí smálo celé Československo, a to včetně exulantů, kteří si záznam mohli poslechnout díky rozhlasu Svobodná Evropa.

Jakeš se později hájil, že byl celý projev účelově sestříhán, aby ho zdiskreditoval. Komunistický pohlavár si v něm vzal na paškál například signatáře petice Několik vět, z této části projevu proslula především pasáž o zpěvačce Haně Zagorové. „No, tak řekněme, paní Zagorová. Je to milá holka, všechno, no, ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok,“ prohlásil Jakeš. Zaměnil i brojlery s bojlery a zmínil, že je přestavba socialistického zřízení „proces, v kterým se ne každý dost vyzná.“ Na spolustraníky apeloval, aby získali podporu obyvatel a komunisté tak nezůstali sami „jak kůl v plotě“.

Náražku na stranického předsedu si od předsedkyně Sněmovny nenechala líbit stínová ministryně financí Alena Schillerová. „Před dvěma lety a osmi měsíci pronesla Markéta Pekarová Adamová v Poslanecké sněmovně projev, kde mimo jiné slíbila toto: ‚Jako předsedkyně Sněmovny tady určitě nebudu zástupkyní jenom svého klubu, svých stran, které mě nominovaly, ale všech poslanců, a to chci jednoznačně slíbit a deklarovat, protože si myslím, že takto má předseda svoji funkci vykonávat‘,“ napsala v komentářích místopředsedkyně hnutí ANO.

Přestože prý Pekarové Adamové tehdy všichni přítomní poslanci rozuměli, skončilo to podle Schillerové pouhým slibem. „Nezůstalo víc než zápis mezi stenozáznamy,“ dodala.

Přidal se k ní i předseda stínové vlády a stínový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Ten zase přirovnal k „památnému vystoupení“ Miloše Jakeše projev premiéra Petra Fialy (ODS) a sdílel na síti X sestřih Fialových mediálních výstupů doplněný o záznamy ze zmíněného Jakešova proslovu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zájem kandidovat do Senátu a vedení krajů klesl. O křeslo v horní komoře se utká 171 uchazečů

Tagy:
Twitter politika Andrej Babiš Alena Schillerová Markéta Pekarová Adamová ANO 2011 vláda Miloš Jakeš Hana Zagorová Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky politický proces zámek Červený Hrádek politické strany a hnutí