Rekord kombajnů na polích v Kameni. Synchronizované sklizni přihlížely tisíce lidí

Devatero kombajnů jako modelky na mole

Obří kombajn nebo koňská žačka, se kterou pracovali naši předkové na polích? Obojí má své kouzlo. Zemědělství ovšem dokáže jít s dobou. Jednou za rok vyjedou kombajny na Vysočině na pole ne kvůli tomu, že ho chtějí sklidit, ale aby se předvedly jako modelky na mole. V Kameni u Pacova se devět obřích mlátiček postaralo o nevídaný rekord – vyjely bok po boku posekat pšenici.

Malá rozcvička, roztočit lištu, zaujmout místo v řadě a už jen čekat na povel. Tohle na českých polích jen tak někde neuvidíte. Synchronizovanou sklizeň pšenice s největší flotilou kombajnů si samozřejmě nenechaly ujít tisíce lidí. Žádný mobil nezůstal v kapse.

Rekordní sklizeň

Skupinová sklizeň byla premiérou i pro řidiče Honzu Hudečka. „Určitě je to dobrá zajímavost. A rekordy se mají trhat,“ říká, zatímco jede po poli po boku dalších osmi strojů.

Musí si dát pozor na to, aby se s někým nesrazil, a sledovat všechno okolo sebe. Lišty kombajnů daly dohromady přes 84 metrů. A nový český rekord je na světě. „V reálu se tolik mlátiček na poli nepohybuje kvůli bezpečnosti a zároveň nemáme v Česku takové pozemky, abychom mohli na jednom poli tolik mlátiček využívat. Takže standardně jsou vídané dva, maximálně čtyři kombajny na jednom pozemku. Jinak je to většinou jen jeden,“ uvádí v pořadu Prima Česko Jan Líkař, další šofér kombajnu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Od stříkaček tažených koňmi po požární roboty. V Přibyslavi se konal rekordní sraz hasičů

Sklizeň postaru

Dneska je to samá moderní technika a velké stroje, postaru to ale na polích fungovalo jinak. „Dneska se tomu všichni smějou, ale už by to nikdo nedělal. Jak to nemá klimatizaci, je to špatně,“ říká s humorem další z místních sekáčů. „Stará žačka, která byla v roce 1840 uvedena do provozu, nahradila takových 12 až 16 sekáčů a byla vylepšena mřížkou. Takže žačka byla využívána jak na zelenou píci, tak na obilnici,“ dodal.

„Nehoří to a není to z plastu, což je důležité. Už to vydrželo tolik roků, jsem zvědavý, kolik vydrží ten kombajn,“ doplnil jeho kolega.

Den zemědělce na bývalém vojenském letišti u hradu Kámen pořád dokáže překvapit – ať už je vám milejší historie, nebo moderna. Uvidíme, co si zemědělci připraví zase za rok.

Tagy: