Děsivá scéna jako z Čelistí: Žralok napadl kajakáře, dramatický útok natočila kamera

Pobřeží Havaje se stalo dějištěm dramatického a děsivého incidentu, který připomínal scény z filmu Čelisti. Kajakář Scott Haraguchi se ocitl tváří v tvář obrovskému žralokovi, který zaútočil na jeho loď. Úplnou náhodou se mu celou událost podařilo zachytit na video. V rozhovoru pro americkou televizní stanici CNN uvedl, že pokud by to neměl natočené, lidé by mu pravděpodobně nevěřili.

Když Scott Haraguchi lovil na svém kajaku v mělčinách vzdálených několik mil od břehu Kualoa, měl přitom zapnutou svou GoPro kameru. Zapomněl ji totiž vypnout poté, co chytil rybu. V tu chvíli uslyšel podivné zvuky, které připomínaly zvuk lodě bez motoru. „Podíval jsem se nahoru a uviděl jsem velkou hnědou věc, o které jsem si myslel, že je to želva. Ale pak to do mě vrazilo a já si uvědomil, že je to žralok tygří,“ popsal první momenty.

ČTĚTE TAKÉ: Smrtící útok žraloka: Našel se jen surf překousnutý vejpůl. Čeká se, jestli tělo vydá moře

Díky zapnuté kameře se muži podařilo zachytit celou událost na video, které ukazuje obrovského žraloka, jak se vrhá na jeho loď. Haraguchimu se podařilo odkopnout žraloka pryč, a dokonce pokračoval v rybolovu. Teprve později, když si prohlédl záznam, si uvědomil, jak obrovské štěstí měl. Z útoku vyvázl bez jediného zranění, jeho loď utrpěla pouze lehké poškození.

Poté prý spatřil zraněného tuleně. „Myslím si, že žralok skutečně napadl a zranil tuleně, nechal ho umřít nebo čekal, až zemře, a potom se vrátil, myslel si, že já jsem ten tuleň, a napadl mě místo něj,“ sdělil.

V rozhovoru pro CNN Haraguchi uvedl, že je stále otřesený, ale zároveň šťastný, že přežil, a mohl tak vyprávět příběh o svém úniku před ohromným predátorem. Také je rád, že se mu podařilo celý incident zachytit na video, neboť bez tohoto důkazu by mu málokdo uvěřil. „Bylo to neskutečné neštěstí, ale zároveň velké štěstí, že jsem to zachytil,“ řekl kajakář v rozhovoru pro CNN.

Žralok tygří, známý také jako tygrovaný žralok, se často vyskytuje v mořích a oceánech subtropického a tropického pásu. Průměrně dosahuje délky mezi 3 a 5 metry a váží obvykle mezi 385 a 900 kilogramy. Tento druh žraloka byl v minulosti spojován s několika útoky na lidi. Nedávno byl zaznamenán případ, kdy žralok tygří napadl osmapadesátiletého muže na Havaji. V uplynulém roce došlo ve Spojených státech k 41 útokům, z nichž pět se stalo právě na Havaji.

Tagy: