Robotický pes se obětoval pro životy amerických policistů. Strážníci popsali jeho zákrok

Robotický pes nepřežil policejní zásah v Massachusetts

Robopes nepřežil policejní zásah v USA

Drama jako z futuristického filmu zažili policisté ve Spojených státech, kde ostrou akci „nepřežil“ do služby nasazený robotický pes. Čtyřnohý pomocník uniformovaných mužů v Massachusetts svým železným tělem zachytil kulky, které by jinak mohly zranit jeho kolegy. Pro tamní policejní oddělení se stal hrdinou, se kterým se museli jen těžko loučit. Strážci zákona o tom informovali na svém webu.

Psí roboti mohou zabránit krveprolití v nebezpečných situacích – tvrdí to na svém webu massachusettská státní policie. Začátkem března si to strážci zákona vyzkoušeli na vlastní kůži. K zásahu s sebou vzali i Roscoa – čtyřnohého robota na dálkové ovládání. Tématu se věnuje také místní zpravodajský web Boston.com.

ČTĚTE TAKÉ: Školačka v USA zavraždila matku a postřelila otčíma. Soudce nařídil mimořádné opatření

„V tomto případě šel do domu robotický pes jako první,“ sdělil John Ragosa z massachusettské státní policie k osudové misi čtyřnohého plechového pomocníka.

Roscoe měl za využití kamery lokalizovat podezřelého, a to se mu také podařilo – ozbrojeného muže našel ve sklepě. Pachatel ovšem neváhal a robota srazil k zemi a dal se na útěk. Ačkoli se pes znovu postavil na nohy a následoval podezřelého po schodech nahoru, vítězně ze střetu se zločincem nevyšel. Kriminálník jej totiž střelil dvakrát do končetin a jednou do těla a policisté s robopsem ztratili spojení.

Čtyřnohý robot se tím ovšem zásahovému týmu osvědčil. Bez něj by mohl mít zákrok mnohem dramatičtější průběh. „Vychytal náboje, které by bez něj zřejmě schytal někdo z nás,“ řekl Ragosa.

Roscoovi se stal ale zásah osudným a jeho rozbité tělo putovalo zpět k výrobci. Ten odstranil kulky a robotického psa si nechal k výzkumu. Policisté doufají, že snad brzy dostanou náhradu. „Je to skvělý pomocník. Umí jít nahoru, otevírat dveře či automaticky zvedat předměty,“ dodal policista.

Nákup robotických psů policisté financují z grantu na podporu vnitřní bezpečnosti. Tyto technologické nástroje mohou před hrozbou střelby chránit i skutečné psovody a jejich psy. Robopsi už proto nejsou jen otázkou budoucnosti. Využívat je začínají i policisté v dalších zemích. Například v Malaze může pes s majáčkem na hlavě a řadou senzorů například udělit pokutu za přestupek – a umí dokonce i mluvit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mladý Slovák plánoval teroristický útok, jeho idolem byl Breivik. Soudce ho propustil z vazby

Tagy: