Z hnutí ANO se stalo NE, nemá konstruktivní připomínky, řekl Jakob. Nacher mu úder vrátil

Poslanci Jan Jakob (vlevo) a Patrik Nacher (za ANO)

Co na to vaše peněženka (15)

Opozice nemá konstruktivní připomínky, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS poslanec Jan Jakob (TOP 09). Z hnutí ANO se podle něj stalo hnutí NE. Poslanec Patrik Nacher (ANO) namítl, že vláda s opozicí ani jednat nechce a vše si ve Sněmovně prosadí svou většinou 108 hlasů.

„Vláda si drtivou většinu věcí rozhodne svými 108 hlasy,“ řekl poslanec Patrik Nacher (ANO). „Potom jsou tu ale věci, které jdou přes několik volebních období, to je například penzijní reforma. Ani v jedné věci s námi koalice nejedná. Pro ně jednání znamená, že buď s nimi stoprocentně souhlasíme, anebo řeknou, že opozice má jiný názor a nemá cenu debatovat,“ upřesnil. Podotkl, že z politiky zmizela elementární debata.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Jurečku se zlobím hodně, přiznal Zdechovský. Ve vedení KDU-ČSL by si přál výrazné změny

Podle poslance Jana Jakoba (TOP 09) ale opozice nepřichází s konkrétními konstruktivními návrhy nebo připomínkami. „Z hnutí ANO se stalo hnutí NE, každý návrh vlády je špatně. Když už přichází s nějakými návrhy, tak s takovými, které jsou rozpočtově neodpovědné a které by prohloubily schodek státního rozpočtu a strukturální deficit o další ne jednotky, ale desítky miliard korun. To není konstruktivní přístup,“ řekl Jakob. Dodal, že racionální připomínky a podněty vláda od opozice nedostává.

To ale Nacher odmítá. „To není pravda. Když se vrátím třeba k daňovému balíčku, navrhoval jsem konstruktivní věci kolem stavebního spoření, které vůbec neměly vliv na finance. A co se stalo? Neprošel ani jeden pozměňovací návrh,“ uvedl Nacher. Zároveň zmínil, že udělal pokus a do jednacího programu zadal vládní návrh, který se týkal ochrany spotřebitele. „Oni zapomněli, že jsou pod tím podepsáni pouze koaliční poslanci, tak proto nehlasovali jenom proto, že to na mikrofon řekl opoziční poslanec. To je realita,“ tvrdí Nacher.

V pořadu Co na to vaše peněženka také řekl, že koalice si „vyzobává“ témata nikoliv podle toho, jestli jsou akutní a aktuální, ale jak se jim to hodí. „Vidíme to konkrétně v tomhle týdnu. Jsme země, která má nejvyšší inflaci a kde je nyní největší pokles reálných mezd. Jako jediní ze zemí OECD jsme se nedostali na předcovidovou úroveň a tahle vláda bude řešit korespondenční volbu,“ sdělil Nacher.

Poslanci řešili v pořadu Co na to vaše peněženka také důchody a výši inflace. Více se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: