Na Jurečku se zlobím hodně, přiznal Zdechovský. Ve vedení KDU-ČSL by si přál výrazné změny

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Naštvanost uvnitř KDU-ČSL je obrovská. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který nijak neskrývá svou rozhořčenost v souvislosti s večírkovou kauzou šéfa lidovců Mariana Jurečky. Sám je názoru, že by personální vedení strany mělo po říjnovém sjezdu projít výraznou proměnou. Lidovecký europoslanec se kromě jiného rozpovídal také o koalici Spolu i chybách, které podle něj jeho strana napáchala v roce 2021 po sněmovních volbách.

Zlobíte se na Mariana Jurečku?
Zlobím se hodně. Zlobím se i na jeho okolí. Největší zlost mám právě na lidi kolem něj, jelikož jeho tým v tu chvíli nezareagoval, nebyl dostatečně kompetentní a důsledný. Selhal až neskutečným způsobem. Kdyby se to stalo mně, tak se s těmi lidmi rozloučím.

Jak byste popsal náladu na setkání širšího vedení strany, když jste tuto kauzu probírali?
Panovala velká naštvanost. Tu věc jsme diskutovali hodně otevřeně. Není zde čas na omluvy a ani to nebudu čímkoliv omlouvat. Jsem pravicový volič Spolu, za tento projekt jsem vždy kopal. Chci ale, aby se Spolu probudilo a začalo konečně dělat reformy, aby se Česká republika nestala Detroitem Evropské unie. Musíme zjednodušit podnikání, digitalizovat celou republiku a udělat spoustu dalších věcí.

Místo toho, abychom se bavili, kam se posunout, řešíme tyto vnitřní kauzy. A to není jenom Jurečka. Vzpomeňte si na Víta Rakušana, který u kauzy Dozimetr lhal o telefonu. Někteří další ministři z mého pohledu nejsou zrovna nejlepší z nejlepších. Jsou prostě slabí, nechtějí nic produkovat nebo dělat reformy. I tato skutečnost je součástí mého naštvání.

VIDEO: Kauza Jurečkova večírku? Chyba a neprojevená empatie, řekl Fiala

Jakou podporu má vůbec Marian Jurečka uvnitř KDU-ČSL? Letos budete mít sjezd, na němž si zvolíte nové vedení.
Ano, vedení si budeme volit v říjnu. Do té doby je ještě hodně času. Nicméně já budu mluvit o naštvanosti. V posledních dnech jsem mluvil s desítkami našich členů. Můžu říct, že ta naštvanost je fakt obrovská.

Napadají vás potenciální kandidáti, kteří by mohli Mariana Jurečku po sjezdu strany na postu předsedy nahradit? Co třeba jihomoravský hejtman Jan Grolich?
Mluví se o Janu Grolichovi. Zmiňován je také Petr Hladík či Honza Bartošek. V médiích budou padat různá jména. V současné době je potřeba tu diskusi vést uvnitř strany. Není to o jednom člověku, ale o celém týmu. Ten musí dělat systematické kroky, aby KDU-ČSL opět začala získávat voliče, nikoliv ztrácet.

Měli by lidé jako Jan Grolich, Petr Hladík či Jan Bartošek – všichni tři vlastně známé tváře KDU-ČSL – vaši podporu, kdyby se na tom říjnovém sjezdu ucházeli o křeslo předsedy?
Určitě chci výraznou změnu v předsednictvu. Minule jsem nekandidoval, abychom vedení více otevřeli novým lidem. Naopak došlo k tomu, že se tam někteří jaksi zabetonovali. Nyní bych si přál výraznější obměnu. Hlavní je, aby se do vedení dostali lidi s vizí. Netoužím po naleštěném pozlátku. Chci politiky, kteří budou vědět, co chtějí udělat.

Zvažujete svou kandidaturu do předsednictva KDU-ČSL?
Na tuto otázku nyní nebudu odpovídat.

Náš výběr ministerstev v roce 2021 byl ukvapený. Bylo by lepší, kdyby byl Marian Jurečka ministrem zemědělství a Marek Výborný ministrem školství.

Už v červnu nás čekají volby do Evropského parlamentu. Vy do nich půjdete společně s ODS a TOP 09, což mnohé překvapilo. Co říkáte na názor kritiků, že evropské Spolu je umělým slepencem, který spojuje pouze program Antibabiš?
Tito kritici mají částečně pravdu. Proč nepřiznat, že je to Antibabiš. Koalici Spolu jsem podporoval a podporuji. Velkou část volného času jsem věnoval kampani a vymýšlení strategií. To všechno i proto, že Andrej Babiš nikdy nepovede Českou republiku k prosperitě, on pouze hájí své vlastní zájmy. Na druhou stranu je třeba sjednotit konzervativní středopravicové síly. Důvod je vzhledem k metodě sčítání volebních hlasů, která zvýhodňuje silnějšího, logický. Chceme, aby KDU-ČSL, ODS a TOP 09 kandidovaly společně i ve sněmovních volbách v roce 2025.

Před časem jsem se ptal Luďka Niedermayera, zda se TOP 09 částečně nerozpouští v projektu Spolu. Nyní se zeptám i vás. Nerozpouštějí se lidovci ve Spolu za cenu lepších volebních výsledků?
Politologové na toto riziko upozorňovali od samého začátku. Největší (ODS) bere. Ten je pak vnímán, že tu politiku diktuje. Jako lidovci můžeme vinit i sami sebe, že jsme si v uvozovkách nechali dát portfolia, která nejsou silná a nesvědčí nám.

Mluvíte o svých ministerstvech? Tedy resort práce, zemědělství a životního prostředí…
Ano. Ministerstvo práce a sociálních věcí bylo vždy průserové. Jít tam ze zemědělství (Marian Jurečka byl ministrem zemědělství v letech 2014 až 2017, pozn. red.) bez předchozí zkušenosti? Nemyslím si, že to byl dobrý nápad. Markovi Výbornému by zase daleko víc slušelo ministerstvo školství než zemědělství. Prostě si nemyslím, že to rozhodnutí v roce 2021 o našem výběru ministerstev bylo správné, spíš ukvapené.

Přitom pokud si vzpomínám, zrovna o ministerstvo práce jste jako lidovci v roce 2021 poměrně dost stáli... Takže byste byl hypoteticky spokojenější, kdyby Marian Jurečka byl ministrem zemědělství a Marek Výborný ministrem školství?
Přesně tak.

S Věrou Jourovou bych šel kdykoliv na pivo. Jozef Síkela není žádný špičkový ministr, jak se nám některá média snaží předkládat.

Proslýchá se, že „superlídr“ evropského Spolu Alexandr Vondra nechce být na billboardech společně s kolegy z KDU-ČSL a TOP 09. Informoval o tom například web Seznam Zprávy. Jak povedou kampaň lidovci?
Jen bych podotkl, že podle mě jde o nedorozumění. Kampaň má několika fází. V té první před volbami v roce 2021 jsme se také dohodli, že na billboardech bude nejdřív jenom Petr Fiala. Nebyl s tím žádný problém. Ta současná interpretace je absolutním nepochopením řady komentátorů a médií. Nyní je prostě přirozené, že tam je jen Saša. Stejně jako já, tak i Luděk Niedermayer a Veronika Vrecionová – všichni jsme souhlasili, že Alexandr Vondra je lídrem. V první vlně nikoho jiného na billboardu ani nechci. V dalších vlnách budou „viset“ i lidovci a já. Navíc volby nevyhrává politik, který je na billboardech po celé republice, ale spíš ten, kdo dokáže jasně pojmenovat současné problémy.

Proč by si měl český občan říct, že bude do Evropského parlamentu volit Spolu, a nikoliv třeba Piráty, STAN či hnutí ANO?
Protože Spolu má obrovskou sílu. Na kandidátku jsme dostali lidi, kteří mají značné zkušenosti a zároveň ví, co chtějí prosazovat. Kromě velmi dobře sestavené kandidátky bych zmínil i náš program, který podle mě bude ve srovnání s ostatními stranami absolutně nejlepší.

Ve veřejném prostoru se mluví o tom, že červnové volby budou vskutku přelomové, ať už jde o migraci, energetickou politiku či ruskou agresi na Ukrajině. Která témata EU jsou pro lidovce nejdůležitější? 
Na prvním místě vnitřní bezpečnost. Můžete lidem naslibovat hory doly, ale pokud se nebudou cítit bezpečně, stejně vám nebudou věřit. Musíme také zjednodušit vnitřní systém fungování v rámci jednotného trhu. V tomto případě máme stále spoustu bariér, které politici kvůli dozvukům covidu či z jiných důvodů neřešili a neřeší. Pak bych zmínil ekonomiku a obranu. Na hranicích s EU se nachází agresor. Finsko a další státy sousedí s Ruskem nebo Běloruskem. Na tuto skutečnost musíme náležitě reagovat. Měli bychom více spolupracovat v obranném průmyslu.

Vzpomínám si, že o zbrojním průmyslu zemí Evropské unie či NATO jsme spolu mluvili před rokem. V té době se v médiích začaly objevovat zprávy o tom, že z hlediska kapacit bude čím dál složitější zásobování Ukrajiny vojenským materiálem – typicky dělostřeleckými náboji. Jak byste zhodnotil současnou situaci?
Sice jsme zdvojnásobili produkci, ale to prostě nestačí. Musíme být daleko efektivnější, je třeba se snažit o navýšení kapacit i prostřednictvím modernizace. Řada těch výrobních linek je 80 nebo i 100 let stará.

Brzy se bude měnit také složení Evropské komise. Je podle vás Věra Jourová dobrou eurokomisařkou?
Věra Jourová je skvělý člověk. Kdyby mě pozvala na pivo, tak s ní kdykoliv půjdu. Jako eurokomisařka bohužel byla zvolena za špatnou stranu (Jourová je členkou hnutí ANO, pozn. red.). Na začátku neměla příliš velké znalosti EU, pletla si některé věci. Její první období bylo slabší, to druhé už bylo lepší. Nyní mi přijde, že už je taková zrelaxovaná. Necítím u ní tah na bránu.

Kdo by se podle vás měl stát jejím nástupcem? Zmíním pár jmen, o nichž se spekuluje – Jozef Síkela, Danuše Nerudová, Jan Farský či Marcel Kolaja. Co na ně říkáte?
Eurokomisař musí být silnou osobností, která má politické zkušenosti. To druhé by vlastně splňovali Jozef Síkela, Jan Farský i Marcel Kolaja. Na druhou stranu Marcela Kolaju znám z Evropského parlamentu. Nemyslím si, že je výraznou osobností. Řekl bych, že místopředsedou a kvestorem europarlamentu se stal tak trošku náhodou. Jozef Síkela není žádný špičkový ministr, jak se nám některá média snaží předkládat. Jeho výkony v případě energetické krize byly velmi slabé a ani teď se mu nedaří nakopnutí průmyslu či podpora inovací. Jan Farský je určitě zkušený politik, nemám ho ale spojeného s nějakou konkrétní agendou, kterou by mohl vykonávat.

Tagy: