Na světový trh vstoupila česká válečná hra o legionářích. Dočkala se velmi vřelého přijetí

Brněnské studio Ashborne Games po třech letech vývoje konečně vydalo ambiciózní titul Last Train Home. Hra mapuje cestu československých legionářů z Moskvy přes Sibiř až do nově vznikajícího státu. Na českou strategii se v prvních hodinách po vydání valila chvála a limitovaná edice rychle zmizela z pultů obchodů.

Brněnští vývojáři představili svou real-time strategii, v níž hráči přímo ovládají své vojáky a rozdávají rozkazy za běhu, na tiskové konference PC Gaming Show letos v červnu. Tehdy se trailer na Last Train Home vyjímal vedle slavných herních značek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Posledním vlakem přes Sibiř. Nová hra mapuje drsný návrat československých legionářů domů

Do kanceláří brněnského Ashborne Games se reportéři CNN Prima NEWS vydali už na začátku roku, kdy mohli exkluzivně nahlédnout do vývoje očekávaného titulu.

Na konci listopadu Last Train Home konečně vyšel a okamžitě si vysloužil velmi dobré hodnocení. Agregátor recenzí web Metacritic uvádí u českého titulu pozitivní známku 83 bodů ze 100. Zahraniční média oceňují válečné téma, kdy vojáci cestují tisícovky kilometrů, aby se dostali do své domoviny. Během toho naráží na ruskou občanskou válku mezi rudými bolševiky a menševiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chtěl dělat jiný žánr než střílečky, nyní herní vývojář Petr Kolář chystá strategii o československých legionářích

Slova chvály si také vysloužila samotná hratelnost. Hráči mohou zvolit pomalou a nenápadnou akci k překonání nepřítele nebo si do detailu promyslet útočný výpad. Do toho se musí starat o svůj obrněný vlak, vylepšovat ho a zároveň pečovat o vojáky. S postupující cestou směrem na východ totiž začíná být zima a hráči musí svým vojákům sehnat teplejší oblečení a lepší výbavu. Jinak upadá jejich morálka a mohou i zemřít.

V Last Train Home záleží na každém vojákovi. Hra tedy může skončit předčasně, pokud zemře celá posádka vlaku. Vývojáři ale mysleli na každého hráče a nabízí možnosti, jak si upravit obtížnost hry. Vedle toho je součástí této strategie také česká lokalizace, včetně českého dabingu.

Hlavní postavu kapitána Langera ztvárnil herec Karel Dobrý. Vůdčí osobnost československých legionářů mluví jeho hlasem. Autoři si na dabingu a jednotlivých aktérech dali obzvlášť záležet. Pokud je voják slovenské národnosti, hovoří slovensky. Jedná se o drobné detaily, které však přináší pohlcující zážitek z válečného konfliktu.

Tvůrci z Ashborne Games při vývoji spolupracovali s Československou obcí legionářskou (ČSOL), která poskytla řadu dobových materiálů z období první světové války. Hra Last Train Home je sice inspirovaná skutečnými událostmi a objeví se v ní životopisy a příběhy jednotlivých vojáků, události v misích ale nejsou úplnou interpretací konkrétních osob a činů. Hráčům bude k dispozici také encyklopedie doplňující kontext o cestě legionářů.

Myšlenka na hru o legionářích zrála několik let, říká Karel Kališ z Ashborne Games

„Hra a její příběh je fikce, ale vychází z reálné historie. Chtěli jsme využít encyklopedii, abychom ukázali, že základ je fascinující a hráč se může podívat do historických zdrojů, protože jde o zajímavou látku,“ řekl Zdeněk Záhora, jenž stojí za přípravou příběhu v Last Train Home.

Vydavatel, rakouská společnost THQ Nordic spadající do struktur evropského videoherního giganta Embracer Group, uvedl hru na trh nejen v několika digitálních verzích. V prodeji byl také limitovaný počet fyzických kopií Last Train Home. Dva tisíce kusů si ale velmi rychle rozebrali dychtiví nadšenci.

Ashborne Games vzniklo v roce 2021. Založila ho skupina zkušených vývojářů v čele s Petrem Kolářem, kteří se v minulosti podíleli na slavných titulech, jako jsou akční střílečky Arma, Mafia a Vigor nebo tahová strategie UFO: Afterlight.

Nejprve se brněnské studio vrhlo na dokončování vrtulníkového simulátoru Comanche, pro nějž vytvořilo režim pro více hráčů. Poté začalo pracovat na své vlastní hře Last Train Home. Nyní se ten poslední vlak vypravil na svou cestu domů. Jestli dorazí s úspěchem do cílové stanice se nedá odhadovat, ale první hodiny a dny ukazují, že v Brně opět vznikl oceňovaný titul.

Last Train Home je nyní dostupný pouze na počítačích. Při setkání před oficiálním uvedením hry na trh vývojáři pouze konstatovali, že pokud bude jejich hra komerčně úspěšná, je možné, že se dočká i verze pro herní konzole. Konečné rozhodnutí však bude na vydavateli THQ Nordic.

Herní a technologický pořad Enter můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 nebo v úterní repríze ve 23:40 na CNN Prima NEWS či přímo na webu CNNPrima.cz, kde najdete také archiv odvysílaných epizod. Předchozí odvysílaný díl můžete zhlédnout níže:

Tagy:
počítačové hry Brno Československo videohry První republika legionáři gaming Českoslovenští legionáři Československá obec legionářská CNN Prima Gaming vývojáři český vývojář Ashborne Games Last Train Home Enter