Jan R. vedl tábory a kroužky v Liberci. Policie ho obvinila ze znásilnění dítěte

Jan R. vedl tábory a kroužky v Liberci. Policie ho obvinila ze znásilnění dítěte

Předsedu sdružení Děti ráje železnic zatkla policie, pořádal i dětské tábory

Kriminalisté na Liberecku obvinili předsedu spolku pořádajícího letní tábory a kroužky ze znásilnění dítěte. K otřesnému případu nechtějí nic říkat. Reportér Libor Tampier přesto zjistil šokující podrobnosti. Muž, který pracoval s dětmi, byl už v minulosti dvakrát za znásilnění dítěte odsouzen.

Zadrženého Jana R. policisté rovnou předvedli před soudce, který rozhodoval o vazbě. „Byl vzat do vazby muž obviněný ze spáchání zvlášť závažného zločinu znásilnění, kterého se měl dopustit vůči nezletilému dítěti, které mu bylo svěřeno do dozoru. Obviněný se v průběhu vazebního zasedání k věci doznal,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí okresního soudu v Liberci Denisa Šmídová.

Policisté mají podle našich informací zatím jednu potvrzenou oběť znásilnění. Bojí se ale, že by jich mohlo být víc. Právě z toho důvodu se obrátili s výzvou na rodiče dětí, které se akcí spolku účastnily. „Policistům se už ozvalo několik rodičů dětí, které programy spolku absolvovaly,“ řekla mluvčí liberecké policie Ivana Baláková. Nikdo z nich zcela jistě netušil, jakou má hlavní osoba spolku trestní minulost.

Muž byl už dvakrát odsouzený za znásilnění dítěte

„Tento muž byl v minulosti dvakrát stíhán a odsouzen za stejnou trestnou činnost,“ upřesnila Šmídová. Podle rozsudku roku 2008 muž znásilnil třináctiletou dívku, znalci mu tehdy diagnostikovali heterosexuální pedofilii a soudkyně mu vedle trestu vězení uložila i ochrannou sexuologickou léčbu. S dětmi ale tehdy jako sotva plnoletý nepracoval a zákaz podobné činnosti nedostal.

Muž spolek Děti ráje železnice založil v roce 2020 –⁠ dvanáct let poté, co byl už podruhé odsouzen za znásilnění dítěte. Přestože pracoval s dětmi, potvrzení o bezúhonnosti po něm nikdo nechtěl, zákon to nevyžaduje. „V zásadě ta zákonná možnost kontroly neexistuje,“ vysvětlil právník Michal Tandler.

„Spolky nemají omezenou činnost a můžou vykonávat v podstatě cokoliv,“ doplnil předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček. Rodiče by proto podle odborníků měli být maximálně obezřetní, komu děti svěřují. „Pokud ta aktivita je vedena tak, že ty děti tam jsou sami s jedním člověkem a není to nahodile, je to setrvalý stav, vždycky to riziko je větší a je potřeba se zajímat,“ vysvětlil Sedláček.

„Pokud se týká spolků, které pracují s dětmi, doporučuju, aby se rodiče obraceli na prověřené, dlouhodobě ověřené spolky,“ uzavřel právník. Obviněný muž je teď ve vazební věznici a hrozí mu až dvanáct let vězení.

Tagy: