Tým fotbalisty Jankta slaví titul. Vrchol esportu přinesl hvězdnou show i žádost o ruku

Závěr roku v esportu už dlouhá léta patří Counter-Striku. Domácí šampionát v této oblíbené střílečce je největší akcí česko-slovenské esportové scény. Ani letos v Brně nebyla nouze o spoustu zábavy a také velké příběhy. Mistry se po dramatické bitvě stali hráči Sampi, kteří zdolali hegemona letošní sezony Dynamo Eclot.

Před finálovým víkendem byl podle kurzů sázkových kanceláří největším favoritem tým Sinners. Hříšníkům se ale v Brně vůbec nedařilo a skončili na čtvrtém místě. V semifinále se museli sklonit před mužstvem Sampi.Tipsport, jehož majitelem je český fotbalista Jakub Jankto.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rve se o domácí titul a přestup. Elitní střelec se může stát nejdražším hráčem historie

Ve druhém semifinále uspěli borci z pardubického Dynama Eclot. Toužili získat titulu a zároveň zkompletovat Tipsport Grand Slam, který čeká na vítěze pěti z osmi po sobě jdoucích turnajů. Dynamo je na čtyřech zářezech a v Brně mohlo získat ten poslední.

Ve finále proti Sampi k tomu vykročilo velmi dobře. Získalo první i druhou mapu a v ten moment bylo jednu hru od velkého vítězství, které by do týmové kasy přineslo celkem tři miliony korun.

Dramatický obrat ve finále

Jenže střelci ze Sampi se nadechli k heroickému výkonu. Nejprve snížili, pak vyrovnali finálovou sérii, aby po více než šestihodinovém dramatu ovládli poslední pátou mapu a po vítězství 3:2 zvedli pohár nad hlavu jako mistři České republiky.

„Já jsem ten, kdo pořád povídá, málokdy mi dojdou slova. Tentokrát ale žasnu, pořád to nechápu, je to něco neskutečného. Tolik sestav, tolik smutných a depresivních momentů,“ řekl po finále dojatý mistr Matúš „MATYS“ Šimko z týmu Sampi.

Před turnajem se spekulovalo, že Šimko po konci sezony zamíří do zahraničí. To se po MČR potvrdilo a 21letý Slovák se stane hráčem britského klubu Fnatic. Talentovaný střelec se silně podepsal pod zisk titulu, navíc byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje a odnesl si ocenění MVP Rádia Spin.

Smutek zavládl v táboře Dynama Eclot. Jeho hráčům utekl triumf doslova mezi prsty. Alespoň malou útěchou mohlo být ocenění pro izraelského snipera Guye „Anarkez“ Trachtmana, který si za své výkony v průběhu celé sezony vysloužil zlatou minci a ocenění nejlepšího hráče sezony.

Žádost o ruku a vstup mezi legendy

Letošní Tipsport MČR CS 2023 se konalo na brněnském výstavišti už podeváté. Tentokrát se organizátoři přesunuli do pavilonu P, který je největší halou na výstavišti.

„Letos jsme zvětšili výstavní plochu a už dnes víme, že i příští rok bude třeba se rozšířit. Zájem návštěvníků je obrovský, čehož si nesmírně vážíme,“ uvedl Lukáš Pleskot z agentury PLAYzone, která mistrovství organizuje.

Překvapivým momentem se stala žádost o ruku, kterou zcela zaplněné hlediště ocenilo pořádným fanděním.

Do NVIDIA Síně slávy česko-slovenského esportu byl uveden jako osmý člen Petr Jirák známý pod přezdívkou Xnapy za svoji dlouhodobou práci a rozvoj League of Legends komunity. Jirák patří mezi nejvýraznější osobnosti nejenom herního světa, ale je také jedním z nejúspěšnějších českých youtuberů.

Na pódiu se představili také rapeři Maniak a Marpo se svým Troublegangem. Ti odehráli Halftime Show před začátkem finálového zápasu a poté si s fanoušky užili i následnou MČR party až do ranních hodin.

Atmosféra jako na fotbale, žasl Marpo

„Když jsme vlezli do haly, lidé fandili jako na fotbale. Neskutečná atmosféra, to jsem nečekal. Překvapilo mě to, myslel jsem, že děti koukají na Twitch a na streamy, ale tohle? To je neskutečné,“ zářil Otakar Petřina alias Marpo nadšením.

Druhý vystupující, Maniak, vtrhl na brněnské pódium ve velkém stylu, když prohlásil, že Rytmus v loni nedokázal zvednout fanoušky ze židlí a že on to určitě zvládne. Okamžitě začal dirigovat přítomné publikum a během několika tónů už skákal v obležení fanoušků.

„Historicky první moshpit na esport události. Takže jsem překvapenej a bylo to super,“ prohlásil Maniak. Také on je velkým příznivcem videoher a ve své sbírce má především strategie.

„Jednou za půl roku si zahraju a zaseknu se na nějaké hře. Teď hraju Dotu 2, takže jo, já si občas zahraju,“ řekl a na dálku s úsměvem vyřídil pozdrav svým kamarádům, kterým prý v zápasech kazí skóre.

Na MČR se rozdávaly i další medaile. Finále zde totiž mělo také Samsung MČSR v mobilních hrách. A opět to byli Sampi.Tipsport, kteří se radovali z triumfu, tentokrát ve hře Brawl Stars. Titul ze hry League of Legends: Wild Rift obhájil Patrik „Patres“ Křešťák.

Do nové sezony před publikem vstoupili také hráči fotbalového simulátoru EA Sports FC 24 (dříve FIFA). První zastávku turnaje MČR EA FC powered by Hyundai ovládl aktuální mistr ČR Matěj „Matejs“ Dunka z týmu Entropiq.

Neděle pak patřila turnaji Pringles Challenge v League of Legends, kterého se mohly zúčastnit amatérské týmy a zahrát si o zajímavé ceny. Z vítězství se radoval tým Chimer.

Reportáž z letošního Tipsport MČR CS 2023 můžete sledovat v sobotu ve 22:40 na televizních obrazovkách v pořadu Enter na CNN Prima NEWS. Archiv najdete na webu CNNPrima.cz, stejně jako starší sezony pořadu CNN Prima Gaming.

Tagy:
esport počítačové hry MČR v počítačových hrách videohry Brněnské výstaviště gaming Sinners Samsung MČR v mobilních hrách brawl stars Sampi.Tipsport PLAYzone mistrovství České republiky CNN Prima Gaming Dynamo Eclot Brno Marpo Marpo & TroubleGang