Japonský miliardář letí do vesmíru. S ruským kosmonautem si tam zahraje badminton

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu odstartovala raketa s lodí Sojuz MS-20. V té letí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) ruský kosmonaut Alexandr Misurkin a dva japonští turisté – miliardář Jusaku Maezawa a jeho spolupracovník Jozo Hirano. Let by měl trvat 12 dní. Vesmírná loď už byla navedena na oběžnou dráhu, uvedla agentura TASS.

Přistání na ISS, naplánované na 14:41 našeho času, bude možné sledovat v přímém přenosu na webech vesmírných agentur Roskosmos a NASA.

Misurkin letí do vesmíru potřetí. Při dvou dosavadních pobytech na oběžné dráze v roce 2013 a pak mezi lety 2017 a 2018 strávil na ISS 334 dnů. Během nich absolvoval čtyři pracovní směny v otevřeném vesmíru. Tentokrát letí nejen jako velitel lodi, ale také ve funkci prvního zpravodaje ruské agentury TASS na Mezinárodní vesmírné stanici.

Pro Maezawu je dvanáctidenní cesta na ISS jakousi přípravou na ještě zajímavější misi. Výstřední miliardář si už totiž zarezervoval místo pro let kolem Měsíce v lodi Starship, kterou připravuje americká společnost SpaceX pro lety do hlubokého vesmíru, a to včetně výprav lidí na Mars. Maezawův let kolem Měsíce by se podle dosavadních plánů měl uskutečnit v roce 2023.

Japonce na ISS čeká několik experimentů, při jejichž provedení jim bude pomáhat Misurkin. Na předletové tiskové konferenci vyšlo najevo, že si pobyt na stanici hodlají zpestřit mimo jiné hraním badmintonu.

Tagy: