Jaroš: Jestli čeští horolezci lezli v Pákistánu bez povolení, udělali pr*ser

Horolezec Radek Jaroš – první Čech, který bez kyslíkového přístroje zdolal všechny světové osmitisícovky.

Horolezec Jaroš v Novém dni

Pokud lezla dvojice českých horolezců v Pákistánu na horu Rakapoši bez povolení, udělala pr*ser, který si bude muset vyřešit. Tak komentoval v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS zkušený horolezec Radek Jaroš počínání svých kolegů. Jakub Vlček a Petr Macek, které kvůli potížím při sestupu z pákistánské Rakapoši musel 15. září po dlouhé záchranné akci do bezpečí dopravit vrtulník pákistánské armády, zůstávají v zemi. Pákistán požaduje zaplacení celé operace.

Tamní úřady horolezce zadržují a požadují, aby záchrannou akci zaplatili. Česká pojišťovna i stát dávají ruce pryč a uvádí, že dobrodruzi si půlmilionové náklady budou muset zaplatit z vlastní kapsy. „Když jsme létali do Pákistánu a Nepálu, museli jsme prvně zaplatit 6 tisíc dolarů deposit letecké společnosti, aby vyletěla, plus jsme měli potvrzení o dobré pojistce a termit na horu. Člověk to zná z médií, kluky neznám. Vypadá to, že tam bylo hodně věcí nesplněných,“ poznamenal Jaroš.

„Abych byl upřímný, půl milionu není moc. Mně na základě pojistky trvalo čtyři dny, než vrtulník přiletěl a stálo to kolem deseti tisíc dolarů, tedy 300 tisíc korun. Pro ně vrtulník létal snad čtyři dny, frekvence byla obrovská. Kupodivu to je nízká částka. Je tam spousta nejasností, ale kdyby měli platit celou záchranu, pohybuje se to v řádu milionů,“ míní horolezec, který jako první Čech zdolal všechny osmitisícovky bez kyslíkového přístroje.

Horolezci tvrdí, že o povolení k výstupu žádali, nakonec ho ale kvůli komplikacím nedostali. „Na osmitisícovky jsme si nikdo bez povolení netroufl. Působili jsme ve vojenském pásmu. Rakapoši leží trochu stranou, takže asi to jde na černo lézt snáze. Ale nebyl jsem tam, nemohu to potvrdit,“ uvedl Jaroš.

„Pokud povolení neměli, udělali pr*ser a musí se z něj vylízat. Člověk musí dodržovat pravidla země, ve které je, nebo musí být připravený, že třeba ponese následky,“ dodal. „Rozhodně se mi nelíbilo a bylo divné, když říkali, že si Pákistánci zalétali a těší se na pivo a holky. To mi přišlo trochu jako divočina. Ale nevím, mohlo to být novinářsky zkreslené, nechci jim sahat do svědomí,“ uzavřel horolezec.

Tagy: