Ostuda pro Česko, nadávají horolezcům. Záchranu v Pákistánu nechce platit ani stát

Horolezci Jakub Vlček (vlevo) a Petr Macek (uprostřed) společně se svým pákistánským parťákem po záchraně z Rakapoši.

Český stát nezaplatí nákladnou záchrannou operaci za dva horolezce v Pákistánu

Problémy českých horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka zdaleka nekončí. Nejenže je pákistánské úřady po záchraně z hory Rakapoši zadržují a odmítají jim umožnit návrat do Česka, ale nepostavilo se za ně ani české ministerstvo zahraničí. Nikdo nechce zaplatit za jejich záchranu.

Pákistánci po dvojici chtějí zaplatit až půl milionu korun za nákladnou záchranu a v tomto smyslu zaslali do Česka požadavek, aby za české horolezce zaplatilo. To však tuzemské ministerstvo zahraničí odmítá.

Pákistán totiž uvádí, že horolezci neměli potřebná povolení pro výstup na horu, a tím pádem tak nákladnou záchranu a přepravu vrtulníkem Vlčka s Mackem odmítla hradit pojišťovna.

Pákistánský ministr turismu Rádž Násir Ali Chán pro tamní deník Dawn uvedl, že celá záchranná operace vyšla zhruba na čtyři miliony pákistánských rupií, tedy asi půl milionu korun. Tuto částku nyní chce po českých horolezcích. „Podnikneme proti nim akci. Dokud nezaplatí náklady za vrtulník, tak je budeme držet v Gilgitu,“ uvedl Ali Chán pro deník Dawn s odkazem na místo, kde aktuálně Češi jsou, a dodal, že stížnost podal i českým úřadům.

České ministerstvo zahraničí na sociálních sítích oznámilo, že je s Vlčkem a Mackem v kontaktu, ale platit za ně záchrannou operaci odmítá. „Naše velvyslanectví v Islámábádu je s českými horolezci v kontaktu. Zároveň se snažíme zprostředkovat jednání s pojišťovnami, případně pákistánskými úřady. Český stát ovšem nemůže hradit náklady záchranné akce, to je věcí dotyčných osob, respektive pojišťovny,“ napsal resort na Twitteru.

Další ostuda, kritizují horolezce Češi

Zmíněný pákistánský ministr označil chování české dvojice, která se s místním parťákem Vadžídulláhem Nagrím na horu měla vydat bez potřebných povolení, za neetické.

S kritikou horolezců přispěchali i někteří Češi. Vlček totiž na Facebook naposledy napsal, že situaci zatím odmítá komentovat. Pod jeho příspěvkem se ovšem rozjela diskuse, zda se česká dvojice zachovala podle pravidel. „Tak nevím, kdo lže, ale asi není normální nemít víza a nemít povolení k výstupu. Díky za ostudu, kterou jste udělali Čechám,“ napsal jeden z diskutujících. „Z ostudy kabát, opět v hlavních rolích Češi na horách,“ uvedl další.

Jiní komentátoři se horolezců naopak zastávají. „Tak věříte Kubovi, kterého známe, nebo pákistánskému Twitteru, na který píše nikdo neví kdo a všechna média to citují?“ hájí českou dvojici jeden z diskutujících a další se přidal s nabídkou pomoci.

Problémy nastaly po zdolání vrcholu

Česko-pákistánská trojice zdolala vrchol Rakapoši vysoký 7 788 metrů již minulý pátek. Při sestupu do základního tábora se však dostali do potíží, což svým blízkým napsali přes satelitní telefon, přes který byli posléze i nadále v kontaktu s rodinami i místními úřady.

Nakonec pro ně ve středu přiletěl vrtulník pákistánské armády, který horolezeckou trojici dopravil do bezpečí do města Gilgit, kde jsou i nadále.

Vlček po záchraně na Facebooku napsal, že má omrzlý malíček na ruce. „Wajid – omrzlé palce u nohou, já – omrzlý malíček na ruce, Máca (Macek, pozn. red.) – drobné omrzliny na rukou,“ uvedl horolezec.

Tagy: