Letní vydání gastronomického časopisu Prima FRESH (zdroj: CNN Prima NEWS)
V novém letním vydání gastronomického časopisu Prima FRESH je přes 75 originálních receptů všeho druhu. Od salátů, grilování a přípravy dobrot pod širým nebem až po sladké tečky, u kterých v časopise dominují ty nepečené. Co se týká zahraniční kuchyně, zaměřili se redaktoři na Balkán. A nezapomněli ani na vegany. Kde lze nové vydání koupit? A kde naleznete další 4 000 receptů zdarma?
„Recepty se zakládají hlavně na tom, co je zrovna sezónní. Takže hodně zeleniny, hodně ovoce, nějaké to grilování, aby se poměli i masožravci,“ vysvětlila šéfredaktorka časopisu Klára Michalová.
Mnoho prostoru je v magazínu pro letní období pochopitelně věnováno salátům. Jak to udělat, aby nám příliš brzy nevadly? „V podstatě základem je přidávat zálivku až těsně před servírováním. My jsme připravili do časopisu skvělý nápad – saláty do sklenice. Jsou to saláty, které si můžete vzít i s sebou do práce nebo na výlet a mít zálivku zvlášť a těsně před servírováním smíchat.“
Zálivka s celým mákem nebo z pečeného česneku
Co se týká zálivek, většina z nás se zasekne u některé své oblíbené. Časopis tak přináší několik tipů na to, jak si saláty zpestřit.
„U zálivek je to tak, že se člověk většinou dost zacyklí a dělá pořád ty samé. Základ je samozřejmě pořád stejný. Je to olej a něco kyselého, případně trochu sladkého. Nicméně jsme přidali šest nových zálivek, které trochu rozšíří ten repertoár. Mě třeba zaujala maková s celým mákem nebo zálivka z pečeného česneku,“ navnadila šéfredaktorka.
V časopisu jsou pak také dokonce hned dva materiály, které se týkají vaření pod širým nebem. „Jedno je z nové kuchařky Fuego od Marka Pavaly, který je takový mág toho vaření na ohni a má tam strašně zajímavé věci, například spálený Caesar salát nebo spálené pomeranče s rozmarýnem.“
V oblasti zahraniční kuchyně se tentokrát redaktoři zaměřili na Balkán. „Připravili jsme velký materiál o balkánské kuchyni. Myslím, že je nám celkem blízká. Pod Balkán se schová samozřejmě Chorvatsko a další země bývalé Jugoslávie, Bulharsko i Řecko a Turecko. Což jsou destinace, které Češi vyhledávají, takže tu kuchyni znají, ale můžou ji poznat ještě trochu líp.“
Na své si přijdou milovníci sladkého i vegani
V časopise si přijdou na své také milovníci sladkého. „Tou hlavní storkou jsou nepečené deserty. Jednoduché věci, které člověk zvládne bez trouby, jsou lehké, osvěžující, ale zároveň máme i zajímavé cukrářské výtvory od Ivety Fabešové z její nové kuchařky, takže si tam vybere cukrářka i začátečník.“
A tvůrci časopisu nezapomněli ani na vegany. „Vegani to samozřejmě mají vždycky trochu složitější,“ uvedla šéfredaktorka. „Základ je čerstvá zelenina, čerstvé ovoce, luštěniny, aby měli vůbec nějaké bílkoviny. Ale myslím, že se s tím dá docela kouzlit a ty recepty, které jsme připravili, jsou tak hezké, že myslím, že i masožravec by po nich skočil,“ doplnila s tím, že u veganské kuchyně to chce vždy nápad. „Přijít s trošku jiným způsobem, jak se na tu výživu podívat.“
Časopis se prodává v klasické síti prodejen nebo ho lze koupit třeba na Alze v e-podobě. „A samozřejmě máme web fresh.iprima.cz, kde se dá najít přes 4 000 receptů a spousta článků. Takže inspirace máme dost,“ dodala Michalová na závěr.