Je moc slušný, řekl Babiš o Fialovi. A vy komunista, opáčil šéf ODS

Petr Fiala

Babiš se pustil do Fialy, že se chce spojit s neomarxisty

Andrej Babiš (ANO) ve finální fázi superdebaty Česko hledá premiéra zhodnotil, že lídr Spolu Petr Fiala se na pozici premiéra nehodí. Na tomto postu musí člověk podle Babiše řešit řadu věcí najednou, Fiala je navíc „slušný člověk“. Předseda ODS se naopak do Babiše opřel se slovy o staromarxistovi a komunistovi.

„Pana Fialu považuju za slušného a korektního člověka, je to profesor,“ prohlásil Babiš v superdebatě na CNN Prima NEWS. „Nehodí se ale do funkce premiéra. My stále něco řešíme – lockdowny, vakcíny, Green Dealy, Afghánistán, tornáda, přívalové deště, naše vláda toho nejvíc vyžrala,“ vypočetl premiér.

Podle Babiše je sice Fiala „slušný člověk“, ve své straně má ale údajně nekalé živly. „Lídr ústecké kandidátky Karel Krejza je kmotr,“ prohlásil premiér.

Fiala se v reakci na toto prohlášení začal bránit. „V době, kdy premiér hrál s kmotry tenis, tak jsem se věnoval vzdělání a řídil jsem jednu z největších institucí, která musela mít vyrovnaný rozpočet. Na tu práci jsem hrdý,“ pronesl šéf koalice Spolu.

„ A pokud jde o hnutí ANO a jeho výsledky, podívejme se na to, čemu občané čelí. Nezvládá se inflace, Babišova drahota, nedostavěné silnice, neudělalo se nic s důchodovou reformou, mladí nemají perspektivu. To jsou výsledky Andreje Babiše,“ kontroval.

Neomarxisti, staromarxisti, komunisté

Oba aktéři finální části superdebaty se následně pohádali o tom, kdo jaké politické názory ve skrytu duše skutečně zastává a s kým se chce po volbách spojit. Babiš se totiž do Fialy opřel s tím, že se chce spojit s „neomarxisty“. „Fiala zradil vlastní program, protože se chce spojit s neomarxisty, tedy Pirátostanem. My jsme hnutí, které muselo vzniknout kvůli korupci ODS. Proto vzniklo ANO. Oni mě zplodili,“ zopakoval už poněkolikáté Babiš.

Údajně „slušný“ Fiala posléze kontroval: „Nedá se to poslouchat, vy jako staromarxista se spojujete s komunisty, u kterých jste kdysi byl.“ Šéf Spolu doplnil, že jeho koalice je šancí na „politickou změnu“. „Jasně ukazujeme, že jsme nadějí pro českou politiku,“ uzavřel Fiala.

Pusťte si celý záznam debaty Česko hledá premiéra:

Tagy: