Hádka o Green Deal. Babiš dohodu odsouhlasil a teď se diví, tepal premiéra Fiala

Petr Fiala

Česko hledá premiéra: Souboj hlavních kandidátů (2)

Babiš se měl při vyjednávání Green Dealu (Zelené dohody pro Evropu) v Evropské unii ozvat, míní lídr Spolu Petr Fiala. Prohlásil to v pořadu Česko hledá premiéra, kde diskutoval se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, Ivanem Bartošem (Piráti) a Tomiem Okamurou (SPD).

„Pan premiér Babiš odsouhlasil Green Deal, tak ho tu máme. Neřekl tehdy ne, nevím, proč proti tomu teď vystupuje,“ volal Fiala v superdebatě televize CNN Prima NEWS snahu premiéra Babiše v Česku kritizovat ekologické plány Bruselu, i když je sám v Unii schválil.

„Vláda musí dělat všechno pro to, aby to na lidi nedopadlo. Například návrh na zákaz aut se spalovacími motory? To musí Česká republika odmítnout,“ pokračoval Fiala. Podle něj auto nesmí být luxus, který si může dovolit jen úzká skupina lidí. Tím narážel na ceny ekologických elektromobilů, které se zpravidla pohybují kolem jednoho milionu korun.

Lžete, vpálil Babiš Fialovi

Premiér ale v superdebatě CNN Prima NEWS označil slova šéfa ODS za lež. „Fiala o tom lhal, žádný Green Deal jsem neodsouhlasil. Naopak jsem vybojoval, že nemáme závazek snížit emise do roku 2030 na 55 procent,“ řekl Babiš s tím, že bojoval za jádro, za plyn a za lesy. „Máme problém s kůrovcem, za to může pan Jurečka,“ dodal šéf hnutí ANO.

K debatě o Green Dealu se připojil také lídr SPD. „Naše strana prosazuje rozumnou ochranu přírody, ale na základě našich občanů, ne Bruselu. Zelený úděl se prosazuje na základě toho, že třetina domácností nebude moci platit energie. Je to šílený neomarxistický plán. Když bude SPD ve vládě, odmítne zelený úděl EU,“ uzavřel třaskavou diskuzi.

V rámci klimatické dohody Green Deal se členské státy EU zavázaly, že budou snižovat uhlíkové emise, a to do té doby, dokud se nestanou uhlíkově neutrální. Nejlépe už v roce 2050.

Tagy: