Je podložené, že je Země kulatá? Kandidát na šéfa slovenské televize šokoval svou otázkou

Generální tajemník služebního úřadu slovenského ministerstva kultury Lukáš Machala neví, zda je Země kulatá, nebo placatá. „Je podložené, že je kulatá? Byli jste ve vesmíru? Nebyli, já také ne. Nevím,“ prohlásil. Možný kandidát na ředitele slovenské televize svým výrokem opět prohloubil obavy některých Slováků, že vedení nového veřejnoprávního média STVR se ve svém obsahu nebude bránit nejrůznějším konspiračním teoriím a nepodloženým informacím.

„Je podložené, že je Země kulatá? Já se vážně ptám. Byli jste ve vesmíru? Nebyli, já také ne. Nevím,“ řekl generální tajemník služebního úřadu slovenského ministerstva kultury Lukáš Machala v pořadu Reportéri veřejnoprávního média Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Reportéra, který otázku týkající se tvaru Země položil jako absurdní příklad, svými slovy dokonale zaskočil.

Na Slovensku se v posledních dnech rozhořel spor mezi koalicí a opozicí právě o RTVS. Vláda premiéra Roberta Fica totiž koncem dubna schválila návrh zákona o nové stanici, která nese název Slovenská televize a rozhlas (STVR) a která by měla RTVS nahradit. Počítá se také s tím, že nynější ředitel RTVS Ľuboš Machaj nedokončí mandát a odstoupí předčasně. Spekuluje se, že nahradit by jej mohl právě Lukáš Machala, který je pravou rukou ministryně kultury Martiny Šimkovičové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slováci se skládají na munici pro Ukrajinu. Jako prd do Stromovky, komentoval sbírku Fico

Představitelé Ficovy vlády činnost veřejnoprávní televize a rozhlasu dlouhodobě kritizují. Opozice a některé zahraniční instituce se obávají, že slovenský kabinet chce RTVS ovládnout a udělat z ní provládní médium.

Šokujícím výrokem o tvaru Země Machala kromě jiného odpovídal na otázku, kterým názorům by nová veřejnoprávní instituce měla dávat prostor. Z jeho reakce tak vyplývá, že nové vedení STVR se nebude bránit nejrůznějším konspiračním teoriím a nepodloženým informacím.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Holubice „míru“ v Evropském parlamentu. Slovenský politik přímo na plénu vypustil opeřence

Tagy:
Slovensko Země televize Robert Fico veřejnoprávní médium Martina Šimkovičová Lukáš Machala Ľuboš Machaj