Slováci se skládají na munici pro Ukrajinu. Jako prd do Stromovky, komentoval sbírku Fico

Ukrajinci zoufale potřebují munici ke své obraně proti ruské invazi.

Slováci vybírají na munici pro Ukrajinu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica se otevřeně staví proti posílání vlastní výzbroje či munice Ukrajině. To však Slovákům nezabránilo v tom, aby se na napadenou zemi skládali sami. Na munici již vybrali přes čtyři miliony eur (přes 100 milionů korun), přestože se Fico a spol. otevřeně staví proti této sbírce. Předseda vlády o ní dokonce poznamenal, že je jako „prd ve Stromovce“.

„Česká vláda nedávno odstartovala celosvětovou iniciativu na nákup potřebné munice pro Ukrajinu. Zapojilo se do ní už více než dvacet zemí. Slovensko mezi nimi bohužel zatím chybí. Vláda Slovenské republiky a premiér Fico se do iniciativy odmítli zapojit. Byla by hanba, kdyby to tak zůstalo,“ vysvětlují svůj záměr autoři slovenské sbírky Municia pre Ukrajinu.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová: V dodávkách munice pro Kyjev budeme pokračovat. Nemáme právo být z války unaveni

Navazují tak na českou iniciativu, kdy prezident Petr Pavel a vláda premiéra Petra Fialy (ODS) přišli s nápadem nakoupit dělostřelecké granáty pro ukrajinské obránce. Připojily se k ní například Francie, Polsko, Kanada, Německo či Nizozemsko. Cílem je nakoupit nevyužitou munici pro artilerii, kterou mají v zásobách státy třetího světa.

Mezi zeměmi této muniční aliance však Slovensko chybí. Vláda premiéra Fica už od svého nástupu avizovala, že Ukrajině nechce posílat munici ani finance, svou podporu omezila jen na humanitární materiál.

Fico ozbrojený konflikt často bagatelizuje, například když v lednu prohlásil, že „v Kyjevě žádná válka není“. Vítěz prezidentských voleb Peter Pellegrini podporovaný Ficem prohlašoval, že „chce mír, ne válku“.

S tímto postojem se však nesmířila řada běžných Slováků, kteří se zapojili do vlastní sbírky. K pondělnímu odpoledni se vybralo už téměř čtyři miliony eur od zhruba 62 tisíc dárců. Aktivitu podpořili i různé známé osobnosti. Například herečka a bývalá diplomatka Magda Vášáryová, herečka Táňa Pauhofová, rapper Zverina nebo český hudebník a politik Michael Kocáb.

Prd do Stromovky, říká o sbírce Fico

Slovenská vláda se však ke sbírce staví více než chladně. Fico v rozhovoru pro JOJ24 prohlásil, že iniciativa nemá příliš velký význam. „Víte, co říkají Češi? Prd do Stromovky. Promiňte ten výraz. Je to symbolické, je to jen symbolické,“ komentoval výzvu slovenský premiér.

Fico dodal, že třeba USA schválily pro Ukrajinu 60 miliard eur a Evropská unie dalších 100 miliard eur (přibližně 2,5 bilionu korun). Ani tyto peníze podle něj ale nic nezmění. „Bude to rok nebo dva stejné. Všechny peníze se utratí. Část z nich se možná ukradne, ale nic se na Ukrajině nezmění a budeme tam, kde jsme teď,“ pokračoval Fico.

Odmítavý názor panuje i ve zbytku vládní koalice, kterou kromě Ficova Směru-SD tvoří také Hlas-SD Petra Pellegriniho a Slovenská národní strana (SNS) s Andrejem Dankem v čele. „My si všichni přejeme co nejrychlejší mír,“ reagoval na dotaz ke sbírce ministr práce za Hlas-SD Erik Tomáš s tím, že zasílání munice Ukrajincům „rychlý mír nezajistí“.

Slovenská mutace portálu Euractiv poukázala na podrážděnou reakci ministra životního prostředí Tomáše Taraby (za SNS). „Běžte na Ukrajinu, vemte si samopal. Koho vy moralizujete?“ tázal se novinářům a doporučil jim, aby „prodali své byty, majetek a přispěli na sbírku“.

Můžeme mít na hranicích agresora, zní z opozice

Iniciativa má naopak podporu současné slovenské opozice. Ficův nedávný předchůdce na postu premiéra Ľudovít Ódor (Progresivní Slovensko), který byl šéfem úřednické vlády, jej za výrok kritizoval. Podle něj čtyři miliony eur ve sbírce mezi občany rozhodně není málo. „To není, jak řekl Robert Fico, prd do Stromovky. Naopak, lidé vyslali velmi důležitý signál – Slovensko není jen proruský Fico,“ zdůraznil Ódor pro CNN Prima NEWS.

Nový předseda strany Svoboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling už před několika dny hovořil v podobném duchu o tom, že vláda nereprezentuje Slováky, kteří se skládají na ukrajinskou munici. „Pokud se Ukrajina neubrání, tak Slovensko opravdu může mít na hranicích agresora, který pak může zaútočit i na nás. Vláda tento fakt stále ohýbá a stává se hlásnou troubou prokremelské propagandy,“ cituje Gröhlinga deník Pravda.

Tagy:
válka Slovensko Ukrajina Petr Fiala Stromovka Robert Fico vláda Kyjev munice dělostřelectvo ruská invaze na Ukrajinu Slovenská národná strana Ľudovít Ódor