Hádka ve studiu. Lež jako věž, opřel se Fiala do Skopečka kvůli hlasování o vládním balíčku

Ve studiu 360° se spustila hádka.

360° 11.10.2023

V pátek v 11 hodin proběhne v Poslanecké sněmovně finální hlasování o konsolidačním balíčku. Koalice protlačila pevný čas hlasování, což v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zkritizoval předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala s tím, že se to děje čím dál častěji. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (ODS) je to ale naprosto fér, opozice prý měla dost prostoru vznést své argumenty.

„Myslím, že je to fér, byl dostatek prostoru pro to, aby každý z opozice řekl své připomínky a kritiku. To je standardní. Ale někteří tam mluvili pět hodin a často se to balíčku ani netýkalo,“ sdělil Skopeček ve vysílání CNN Prima NEWS a zmínil v této souvislosti předsedu hnutí SPD Tomia Okamuru.

ČTĚTE TAKÉ: Průzkum: ANO volí hlavně senioři a lidé bez maturity. Piráti kralují u mladých, ODS u vzdělaných

„To je lež jako věž. Pan předseda Okamura mluvil šest hodin pouze jednou,“ oponoval Fiala z SPD a zdůraznil, že každý poslanec má přece právo hovořit.

„Navíc se tam pořád něco posouvá, pořád se něco řeší, pořád něco není vyjasněno. A já myslím, že nejste žádnými arbitry, kteří by měli soudit, jak dlouho se má, či nemá mluvit,“ reagovala ve studiu na Skopečka bývalé ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

To však místopředsedu Poslanecké sněmovny rozčílilo: „Mně přijde neuvěřitelné, že dokážete s vážnou tváří tvrdit, že jste neměli prostor vysvětlovat své pozměňovací návrhy a říkat něco k balíčku. Opakovaně jsme Poslaneckou sněmovnu žádali, abychom mohli jednat po 14. hodině. Byli jsme připraveni mluvit a kdo to vetoval? Kolegové, kteří teď sedí přede mnou ve studiu a stěžují si, že neměli prostor mluvit,“ podotkl ironicky Skopeček směrem ke Schillerové a Fialovi.

Podpořila ho i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kolářová (STAN), která dodala, že by si opozice měla ujasnit, co vlastně chce. „My ale nemáme žádný důvod vám usnadňovat přijetí takového asociálního materiálu, který pošle spoustu lidí do příjmové chudoby,“ reagoval Fiala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Panika ve vládě a okopávání kotníků. Průzkum volebních preferencí spustil alarm, říká politolog

Tagy:
Alena Schillerová Jan Skopeček Petr Fiala Věra Kovářová vláda Radim Fiala voliči 360° konsolidační balíček