Průzkum: ANO volí hlavně senioři a lidé bez maturity. Piráti kralují u mladých, ODS u vzdělaných

Zatímco hnutí ANO volí nejčastěji lidé starší 60 let a osoby bez maturity, vládní Piráti dominují především u nejmladší věkové skupiny. U vysokoškolsky vzdělaných se zase největší přízni těší ODS. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS.

„Hnutí ANO nachází významnou oporu u občanů bez maturity, a zvláště u lidí starších 60 let. Vládní strany si stojí dobře u lidí s vysokoškolským vzděláním, u nižších stupňů vzdělání je jejich pozice slabší. Mladí voliči nacházejí útočiště u Pirátů, STAN a také u TOP 09,“ konstatovala agentura STEM na základě průzkumu, který provedla v září.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exkluzivní průzkum: Volby by ovládlo ANO. TOP 09, STAN a lidovci na hranici vstupu do Sněmovny

Z nejnovějšího volebního modelu vyplývá, že sněmovní volby by vyhrálo ANO s téměř 31 procenty hlasů. Na druhém místě by skončila ODS se 13 procenty, za ní by následovalo hnutí SPD (10,9 procenta) a Piráti (9,6 procenta). Do dolní komory by se ještě těsně probojovali TOP 09 (5,4 procenta), STAN (5,3 procenta) a lidovci, jejichž výsledek STEM odhaduje přesně na pět procent.

Naopak pod pětiprocentní hranicí by zůstali komunisté a sociální demokraté. Ve srovnání se současným stavem by se tak seznam parlamentních stran a hnutí nezměnil.

Jak už bylo zmíněno, podle společnosti STEM podporují ANO hlavně starší lidé. Ve věkové skupině 60 let a více by největší opoziční hnutí volilo 43 procent dotázaných. Mezi lidmi bez maturity by ANO dostalo hlas od 42 procent respondentů.

Jako opak lze v tomto ohledu chápat Piráty, kteří dominují především ve věkové skupině od 18 do 29 let, z níž by je zvolilo 22 procent lidí. Dobře si vedou také u vysokoškolsky vzdělaných osob (18 procent), lépe už je na tom jen ODS (21 procent).

U občanských demokratů STEM uvedl, že mají obecně odhodlané voliče. „Také u ANO zaznamenáváme poměrně silnou osobní vazbu k volené straně,“ dodala agentura v materiálu, který poskytla redakci CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nehorázně lžete, sepsula Kovářová hnutí ANO. V Dozimetru nejde jen o telefon, řekl Juchelka

Tagy: