Ukrajinci zabouchli Rusům dveře k cestě na západ. Co bude pro Cherson podle experta problém?

Situace v Chersonu je napjatá

Visingr o konci nadějí Rusů

Cherson se vrací pod kontrolu Ukrajiny. Vojáci se žlutomodrou vlaječkou na uniformě vstupují do města, donedávna okupovaného Rusy, kteří ho dobyli hned v prvních dnech války. Šance, že by se Putinův režim v následujících měsících pokusil na město, i přes jeho obrovskou důležitost, znovu zaútočit, je podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra minimální.

„Nemyslím si, že je něco takového v nejbližší době možné,“ odhadoval Visingr pravděpodobnost toho, že by nad Chersonem po znovu vztyčených ukrajinských vlajkách opět zavlály ty ruské.

Pro Rusy je nicméně ztráta čtvrtmiliónového města (údaj z roku 2021, tedy předválečný) velmi bolestivá, podle experta se tak dá očekávat, že jeho zisk Ukrajincům jen tak nedarují. „Pravděpodobně uvidíme ostřelování Chersonu, je tam zřejmě spousta min a různých nástrah v ulicích. Možná tam zůstali ruští záškodníci a vojáci v civilu. To všechno bude pro Ukrajince představovat problém.“

Pro Rusy byl Cherson strategicky velmi významným městem, které měl agresor v plánu využít coby vztyčený bod pro své výpady dále na západ. „Pro Rusy je to konec jakýchkoliv naději na postup směrem na Oděsu nebo Mykolajiv,“ komentoval Visingr.

Největším problémem Rusů na jihu Ukrajiny je podle Visingra momentálně logistika. „Zásobování tamní armády je ze severovýchodu přerušeno, jediná možnost byla z jihu přes Krym. To už ale také není, kvůli poškození Kerčského mostu, tak jednoduché.“

Jedinou možnost, která by mohla „krymský výpadek“ nahradit, vidí expert ve vlakové dopravě. „Museli by tam vybudovat nějaké železniční spojení. A to v momentě, kdy je celá oblast v dosahu raket HIMARS. Dá se jim tedy jen popřát hodně štěstí,“ uzavřel Visingr.

Tagy: