Stažení z Chersonu? Rusko čekají obří ztráty, říká reportér. Čísla budou šokovat i veřejnost

Ruští vojáci v Chersonu, (20. května 2022)

Reportér CNN Prima NEWS o Chersonu

V pátek 11. listopadu si Ukrajinci připsali zlomový okamžik – některé jejich jednotky vstoupily do okupovaného Chersonu, ve městě vlají ukrajinské vlajky. Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr přímo z Ukrajiny přiblížil, jak bude pokračovat „čištění“ celé oblasti a co mohou okupanti od obránců očekávat.

„Ukrajinská vojska skutečně vstoupila do Chersonu, jedná se o čerstvou informaci,“ potvrdil po 13. hodině ve vysílání Kaizr. Že se Ukrajincům podařil tak významný krok, se podařilo prokázat až díky jedné z fotografii z chersonské restaurace. „Až díky ní se podařilo geolokovat, kde se ukrajinští vojáci nachází,“ vysvětlil.

Situaci následně okomentoval i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. „Řekl, že rozhodně nelze počítat s tím, že by se ruská vojska stáhla z Chersonské oblasti. Musíme si uvědomit, že celá oblast – kde jsou stále okupační vojska – má kolem čtyř tisíc kilometrů čtverečních. Ještě ráno se dokonce mluvilo o tom, že na pravém břehu řeky Dněpr zůstává až 22 tisíc ruských vojáků,“ podotkl reportér.

Podle Reznikova bude trvat nejméně týden, než se Rusům podaří celou armádu těchto lidí dostat na levý břeh řeky. „Otázkou ale je, jak se zachová ukrajinská armáda. Zda bude těžce tlačit na ruská vojska na přechod Dněpru a zda můžeme očekávat masivní útoky na ustupující jednotky, jako tomu bylo v noci,“ pokračoval.

Ztráty okupantů budou obrovské

Vzkázal, že podle některých informací budou ruské ztráty, po nočních úderech Ukrajinců, opravdu obrovské. „Údajně ta čísla budou šokovat i ruskou veřejnost,“ doplnil s odkazem na masivní údery Ukrajinců v první ústupový den okupantů. K Chersonu Ukrajinci postupují ze tří směrů – ze severu, severovýchodu a jihu.

Už ve čtvrtek Ukrajinci slavili znovudobytí menších vesnic, například Kysilivky, která se od Chersonu nachází zhruba čtrnáct kilometrů. „Dnes víme, že ukrajinská vojska vstoupila do Chersonu. Budou to však jednotlivé oddíly, není to hromadný přístup do města. Nicméně je vidět, že se ruská vojska stahují z některých pozic,“ zdůraznil Kaizr.

Podle místních se ve městě nadále skrývají okupanti. „Viděli jsme fotografie. Okupanti jsou oblečení do civilních šatů, například teplákových souprav, které ukořistili v civilních bytech v Chersonu. Čištění celé oblasti od ruských okupantů proto bude ještě nějakou dobu trvat. Budeme si muset počkat na to, jak moc ošklivé to v Chersonu ještě bude,“ uzavřel.

Tagy: