Operoval tři ruské vojáky. Je to povinnost, ale cítím se hrozně, říká chirurg z Kyjeva

Na Ukrajině dnes selhal další pokus o klid zbraní a evakuace civilistů

Chirurgovi Vitaliji v nemocnici v Kyjevě prošly pod rukama už desítky obětí ruské invaze. Několik dní po začátku války však operoval i tři muže, kteří byli později identifikováni jako příslušníci ruské armády. Mladý lékař řekl, že to v něm vyvolalo pocity viny, avšak pomoc ruským vojákům považuje za povinnost. Jeho výpověď přinesl web BuzzFeed News.

„Byli hodně vystrašení,“ řekl Vitalij o třech vojácích, které nemocnice přijala asi před týdnem. Příjmení tohoto lékaře ani pracoviště, kde operuje, se redakce rozhodla nezveřejnit.

Ranění měli uniformy jako Ukrajinci a tvrdili, že jsou z Kyjeva, avšak neuměli ukrajinsky a nedokázali jmenovat jedinou čtvrť hlavního města. Mluvili prý jen rusky a zdravotníkům nechtěli odpovídat na otázky. Nakonec nemocniční personál a policie dospěli k závěru, že to byli Rusové.

„Jeden z nich byl velmi těžce zraněn a zemřel,“ uvedl chirurg ze západu Ukrajiny, který je v Kyjevě na stáži. Další dva ruští vojáci údajně přežili a zotavují se v malém vězení uvnitř nemocnice. Vitalij popsal, že je z vývoje vnitřně rozpolcený. „Myslím, že bychom jim měli pomáhat, ale samozřejmě se kvůli tomu někdy cítím hrozně. Mám pocit, že dělám něco špatného,“ řekl.

Ruská armáda podle ukrajinských činitelů v posledních dnech silně bombarduje ukrajinská města a zasahuje i civilní cíle. OSN v pondělí informovala, že ruská agrese už si vyžádala 400 lidských životů mezi civilisty, skutečný počet civilních obětí je ale pravděpodobně výrazně vyšší. Chirurg Vitalij v rozhovoru přiznal, že od začátku invaze je prakticky neustále na pohotovosti své nemocnice a pečoval už asi o 20 raněných ukrajinských vojáků a mnoho dalších civilistů.

„Mohl jsem pomáhat svým lidem, ale musel jsem pomáhat tomu hajzlovi,“ popsal své pocity související s pacienty z řad ruské armády. „Ale děláme svoji práci, protože je to naše práce a naše povinnost,“ pokračoval. „A když se (Rusové) zotaví, můžeme je vyměnit. Takže si říkám, že to může pomoct dostat zpátky ukrajinské vojáky,“ dodal Vitalij.

Na Ukrajině za necelé dva týdny války podle Kyjeva padlo nebo utrpělo zranění přes 11 tisíc ruských vojáků, mnozí podle sdělení ukrajinské strany končí i v zajetí. Moskva o svých ztrátách podrobně neinformuje.

Tagy: