Rozsáhlý požár v Chorvatsku založil žhář, tvrdí policie. U seniora našla podpalovače i munici

Chorvatská policie zahájila trestní stíhání 72letého muže, který měl v úterý úmyslně založit oheň u vesnice Smoković. Plameny se později rozšířily na rozlohu tisíce hektarů. Stalo se to navíc v době, kdy hasiči bojovali s požáry, které vzplály v důsledku velkých veder a sucha i na jiných místech v zemi. Policisté u podezřelého našli podpalovací materiál a munici, informují chorvatská média.

Policisté u podezřelého provedli domovní prohlídku a rovněž mu prohledali auto. Našli několik předmětů vhodných k rozdělávání ohně a sedm kusů munice, píše Jutarnji list.

Nyní 72letého muže stíhají pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení života a majetku a nepovoleného držení zbraní.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivý zážitek pro turisty v Itálii. Pláž zaplavili mrtví krabi, bylo jich přes 100 kilo

Požár, který měl muž založit nedaleko turisty oblíbeného Zadaru, se později rozšířil na celkovou plochu asi tisíc hektarů. Hasiči z oblasti evakuovali lidi. Shořelo několik dřevěných chatrčí, karavanů i aut. Oheň zachvátil také chatu ve Smokovići. Plameny zpustošily i trávu a na 150 olivovníků ve třech olivových hájích, uvádí zpravodajský web Direktno.

Požáry v Chorvatsku tento týden vypukly také v okolí města Šibenik, kde se nachází Národní park Krka, nebo u městečka Tučepi nedaleko letoviska Makarska.

Kvůli silným poryvům větru se rychle šířil. Nad oblastí se v noci z pátku na sobotu spustil déšť, který hasičům pomohl s likvidací požáru. Ten je přesto stále aktivní, uvádí web 24sata.hr. Hašení komplikuje náročný a nepřístupný terén, musí se provádět hlavně letecky.

Plameny zasáhly také přírodní park Biokovo. Zaměstnanci ovšem v sobotu večer na sociálních sítích oznámili, že v lokalitě už žádné požáry nejsou. Na park budou v příštích dnech dohlížet hasiči. „Jakmile prohlásí park za bezpečný, opět návštěvníkům otevřeme,“ stojí v příspěvku na Facebooku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Oblíbené chorvatské letovisko v plamenech: Ozývají se silné detonace, probíhá evakuace

Tagy:
požár Chorvatsko Facebook katastrofa Zadar Šibenik Makarska Jutarnji list katastrofy, nehody a mimořádné události Tučepi Národní park Krka