Jedovatí pavouci v Česku. Kteří jsou ti nejnebezpečnější a na jaké druhy si dát pozor?

Podle odborníků jsou všichni pavouci jedovatí, ale jen málokterý z nich je opravdu nebezpečný pro člověka. Někteří nicméně budí respekt a strach už od pohledu. Kteří pavouci jsou v České republice těmi nejvíce nebezpečnými druhy?

Donedávna byla největší hrozbou zápřednice jedovatá, která se vyskytuje hlavně ve středních a jižních Čechách a na jižní Moravě. Na rozdíl od běžného křižáka nebo pokoutníka zvládne prokousnout lidskou kůži.

„Zápřednice to dovede a její jed je nepříjemný. Říká se, že kousnutí je srovnatelné s bodnutím sršně nebo včely,“ popsal Pavel Moucha, zoolog ze Safari parku ve Dvoře Králové.

„Zápřednice si staví hnízdo v trávě, kde si samička hlídá snůšku,“ doplnil Moucha. Stačí tedy neopatrně zavadit o její zámotek v květenství trávy a člověka může na několik hodin postihnout horečka, nevolnost či pocit úzkosti.

Stepník či křižák

V jedovatosti zápřednici o kousek překonává stepník moravský, který je charakteristický červeným zadečkem. Žije hlavně na jihu Moravy. Po jeho kousnutí mohou lidé pociťovat horečku, nevolnost a tachykardii.

S globálním oteplováním dochází k rozšiřování i potenciálně nebezpečnějších druhů. Maloočka lovecká je poměrně velký pavouk. V České republice se zatím běžně nevyskytuje. Její kousnutí bolí asi jako sršní bodnutí. „Může dojít i k částečnému, dočasnému ochrnutí svalu v místě kousnutí,“ popsal Moucha kousnutí Maloočky lovecké.

Z jihu se do České republiky v minulosti rozšířily i další nebezpečně vyhlížející a poměrně velké druhy pavouků. Například slíďák tatarský, který je až devět centimetrů velký a připomíná tarantuli. Naštěstí je pro člověka neškodný.

Dalším vzhledem upozorňujícím pavoukem je křižák pruhovaný, který je stejně velký jako jeho známější příbuzný křižák obecný. I přes varovné žlutobíločerné pruhy ani on není nebezpečný.

Tagy:
pavouk nebezpečí Jihomoravský kraj Jihočeský kraj Morava Česko kousnutí Dvůr Králové nad Labem ZOO Dvůr Králové zápřednice jedovatá stepník moravský maloočka lovecká křižák pruhovaný slíďák tatarský