Jelínek nábytek: Tradiční česká rodinná firma z Valašska, která vyniká prvotřídní kvalitou a mnoha oceněními

Moderní obývací stěna LINE

Oceněná společnost: Jelínek nábytek

Jelínek je tradiční česká rodinná firma, specializující se na výrobu nábytku z masivního dřeva a ortopedických matrací. S kořeny sahajícími do roku 1897 prošla mnoha změnami, včetně znárodnění a následné restituce. Dnes je známá svou kvalitou, inovativními produkty a ekologickým přístupem, který oceňují zákazníci nejen v Česku, ale i v zahraničí. Právě nábytek od Jelínka vás přesvědčí, že investovat do kvalitního nábytku, který nám dělá společnost celý život, se vyplatí. Jelínek nábytek získal ocenění Česká kvalita - Nábytek a to za jejich matrace, nábytek, ale také za zakázkovou výrobu jako služby.

Historie Jelínek nábytku sahá až do roku 1897, kdy firmu ve Valašském Meziříčí založil Josef Volek. Zpočátku se specializovala na výrobu stolů, postupem času však rozšířila své portfolio na různé druhy nábytku. Během hospodářské krize v roce 1933 byla firma nucena ukončit svou činnost. Avšak v roce 1991, díky restituci, vnuci Jindřicha Jelínka obnovili výrobu a firma opět našla své místo na trhu. Současnými majiteli jsou Daniel a Tomáš Jelínkovi, kteří pokračují v rodinné tradici s důrazem na kvalitu a udržitelnost.

České společnosti na špici s podporou národních programů

Nejen díky Národnímu programu Česká kvalita a dalším se rodinné firmy dostávají do popředí a dokáží obstát v konkurenci velkých řetězcových firem. V tomto případě měla vliv na ocenění také historie rodinné firmy Jelínek.

Národní program Česká kvalita

Národní program Česká kvalita existuje pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu již více než dvacet let. Jeho garantem je vláda ČR, program je zároveň součástí Národní politiky kvality ČR. Hlavním úkolem je podpora osvědčených výrobků a služeb. Pomáhá zviditelnit vybrané, a především ověřené výrobce a dodavatele na trhu, kteří v současnosti nabízejí zákazníkům nepřeberné množství služeb a zboží. Tím přispívá ke spokojenosti zákazníků, kteří tak nekoupí „zajíce v pytli“.

Jak uvedl Eduard Muřický, předseda Rady kvality ČR a vrchní ředitel sekce hospodářství v MPO: „Kromě ekonomických přínosů jsou rodinné firmy také silně propojeny s lokálními komunitami, což podporuje regionální rozvoj a sociální stabilitu. Jsou důležitým zdrojem zaměstnanosti a jejich činnost přispívá k rozvoji místní infrastruktury a společenské odpovědnosti. Tím pomáhají vytvářet nejen ekonomický růst, ale i soudržnější společnosti. Díky své flexibilitě dokáží rodinné firmy rychle inovovat a přizpůsobovat se změnám na trhu“.

Zakázková výroba, kvalitní provedení a spokojenost zákazníků

Ani zakázková výroba není u firmy Jelínek nic nemožného. Ta se řadí mezi aktuální trendy v oboru nábytkářství a zákazníci se na firmy obracejí čím dál častěji s nevšedními vizemi svého bydlení, ty je musí umět zrealizovat, aby o ně nepřicházely. Spokojenost zákazníka spadá do podmínek ocenění značky Česká kvalita - Nábytek, která byla společnosti udělena.

„V případě společnosti Jelínek na jejich výrobky z masivního dřeva byly požadavky, aby nábytek prošel akreditovanou zkušebnou (hodnotící bezpečnost, ekologickou nezávadnost, společenskou odpovědnost a zákaznickou spokojenost). Firma získala již několik ocenění, především za jejich matrace, nábytek, ale také za zakázkovou výrobu jako službu," upřesnil kritéria hodnocení správce značky "Česká kvalita - Nábytek" Tomáš Lukeš, tajemník Asociace českých nábytkářů.

Inovace a tradiční způsob výroby ruku v ruce

Jelínek nábytek se zaměřuje nejen na zachování tradičních výrobních metod, ale také na modernizaci svých produktů. V jejich nejnovější kolekci, představené minulý rok na podzim, lze spatřit důraz na minimalistický design a použití přírodních materiálů. Například levitující postel AMI se vyznačuje svým vznášejícím se vzhledem a detaily z přírodního materiálu WoodTouch.

Rodinná tradice pečlivě dohlíží především na potřeby dřeva, se kterým následně pracují. Dřevo proto jezdí vybírat přímo do českých lesů, aby si pohlídali kvalitu. Dále je nutné pro jeho zpracování dubovou kulatinu nařezat na prkna a důkladně nechat přibližně rok sušit, aby se z 60% vlhkosti dostali na 20%. Poté je dřevo připravené ke zpracování.

Vybrané podmínky k v přijetí značky do programu Česká kvalita:

  • Výrobek musí mít v porovnání s obdobnými výrobky na trhu nadstandardní kvalitu.
  • Kvalitu musí ověřit nezávislá třetí strana, např. akreditovaná zkušebna.
  • Dodržování kvality musí být průběžně kontrolováno.
  • Musí být kontrolována spokojenost zákazníků.

Kromě domácího trhu se Jelínek nábytek úspěšně prosadil i v zahraničí. Své produkty vyváží například do Rakouska, kde jsou ceněny pro svou kvalitu a design. To potvrzuje nejen úspěšné rozšiřování působnosti, ale také schopnost firmy reagovat na trendy a požadavky zahraničních trhů.

„Můžeme se pochlubit naším nábytkem například i v Kanadě, na Kajmanských ostrovech nebo i dokonce ve Vietnamu a Asii. Dále si oblíbili naši zákazníci ve Švýcarsku a Německu, kde si potrpí především na kvalitní spánek, vybavení do ložnic a obývacích prostor nábytek vyrobený z vysokoalpské borovice limby (Pinus cembra), která má esenciální účinky pro klidnou mysl a spánek. Na tento nábytek nepoužíváme žádné povrchové úpravy ani kov,“ poukazuje David Jelínek, jakožto nastupující generace o úspěchu rodinné firmy v zahraničí.

Nábytek Jelínek si můžete přijít vyzkoušet, prokonzultovat nebo rovnou zakoupit hned v několika městech v Česku i na Slovensku. A co je podle Tomáše Jelínka, nynějšího majitele firmy, základním heslem pro úspěšné rodinné podnikání? „Toto heslo si nesu již od našeho děda, který říkával, že poctivou prací si získáš důvěru zákazníka. Já jsem si to ještě upravil a za své beru, že musí být spokojený zákazník a také spokojený zaměstnanec," dodává na závěr Jelínek.

Tagy:
dřevo výroba design nábytek Česko Komerční sdělení Valašské Meziříčí materiál Tomáš Jelínek produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží stavebnictví a nemovitosti