Jermanová nabízí půjčku 50 tisíc živnostníkům. Náhoda, s volbami to nesouvisí, tvrdí

Jaroslava Jermanová

Náhoda, nebo součást volební kampaně? Středočeský kraj nabízí živnostníkům bezúročnou půjčku

Středočeský kraj, který vede hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), v týdnu před volbami rozesílá živnostníkům dopis, ve kterém jim nabízí bezúročnou půjčku na 50 tisíc korun. Některým občanům dorazil do schránky dokonce společně s volebními lístky. Podle Jermanové je to ale jen čistá náhoda a s volbami to nesouvisí. Opoziční středočeští zastupitelé postup ale označují za nefér volební tah, kterým si chtějí ANO a ČSSD jen koupit voliče.

„Středočeský kraj nabízí svým živnostníkům v souvislosti s dopady pandemie COVID-19 bezúročnou půjčku až 50 tisíc korun s odkladem splácení,“ píše se v dopise, který drobní podnikatelé dostali do svých schránek v tomto týdnu.

O peníze si mohou lidé požádat v rámci programu, který už zastupitelé schválili na jaře, nejpozději do konce října. Teď se ale rozjela druhá vlna.

„Program běží zhruba od 13. května a to, že jsme ho prodloužili, musíme dát našim živnostníkům vědět. Nevidím nic špatného na tom, že chceme pomoci těm, na které velmi tvrdě dopadají covidové následky,“ vysvětlovala pro CNN Prima NEWS hejtmanka kraje Jaroslava Jermanová.

I přesto, že jsou už tento víkend volby do krajských zastupitelstev a politické složení se s největší pravděpodobností změní, vedení lidem slibuje, že peníze dostanou.

„Rada kraje bude funkční do prvního jednání nového ustavujícího zastupitelstva Středočeského kraje. Program bude trvat do 31. října 2020, takže veškeré žádosti podané v termínu budou radou vypořádány,“ uvedla pro CNN Prima NEWS šéfka tiskového odboru kraje Helena Frintová.

Kupka: Je to neférová podpásovka koalice ANO a ČSSD

Podle opozičních zastupitelů, ale i řady občanů se jedná o neférový předvolební tah, kterým si chce současná koalice ANO a ČSSD jen koupit voliče.

Nicméně připomínají i to, že během hlasování zastupitelstva pro poskytnutí půjček ruku zvedli také.

„Pomoc jako takovou jsme schválili už dávno a ta je samozřejmě správná. Neférové je to, když se tím současná koalice chlubí jako svým krokem před volbami. Myslím, že si tím víc ublížili, protože řada podnikatelů a živnostníků to vnímá jako podpásovku a mají dojem, že si je tímto krokem chce krajský úřad koupit,“ reagoval krajský zastupitel, poslanec ODS a kandidát na středočeského hejtmana Martin Kupka.

Podporu zastupitelstvo schválilo už koncem jara a peníze už byly některým podnikatelům dokonce vyplaceny. Toto je podle Kupky jen jakási druhá vlna.

„Teď je to další vlna a probíhá těsně před volbami. O žádné druhé vlně se nehlasovalo,“ dodal zastupitel ODS.

Jermanová: Načasování je čistá náhoda

Podobně to vidí i jeho kolega ze zastupitelstva a šéf Starostů Vít Rakušan.

„Načasování celé akce mi přijde přinejmenším podivné. Možná se nabízí otázka, jestli to není kampaň, která je placená Středočeským krajem. Navíc se finanční závazek přenáší na nové vedení kraje,“ kritizoval Rakušan s tím, že dopis dorazil i jemu, a to i přesto, že živnostníkem není.

Hejtmanka Jermanová, která zároveň křeslo ve vedení kraje obhajuje, ale tvrdí, že to s volbami nemá nic společného a jde o náhodu.

„Je to čistá náhoda a přijde mi jako úplný nesmysl spojovat to s volbami. Volební letáky chodí do schránek už tři neděle,“ reagovala na výtky opozice.

Netolický: Snaha získat voliče za každou cenu

Poskytování půjčky prostřednictvím kraje vnímají jako nesprávný krok i jiní hejtmani. O takové věci by se podle nich měl starat stát.

„U navrhovatelů to akorát ukazuje, že jsou zoufalí. Jsou to poslední záchvěvy, kdy se snaží za každou cenu získat podporu voličů. Kraje mají své kompetence a nepovažuji za vhodné takovou formu podpory zavádět, je to i poměrně nebezpečné. Od toho máme stát a stát jsme my všichni,“ reagoval na nápad pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Tagy: