Hrozí nám katastrofa, přiznávají Ukrajinci. Hroutí se klíčový bod fronty, je pod stálou palbou

Ukrajinský voják na tréninku v Doněcké oblasti

Ruská armáda usilovně tlačí na ukrajinské město Časiv Jar, jehož pád by otevřel okupantům cestu na západ a zřejmě by vedl k rozdrolení fronty v klíčovém bodě. K takovému závěru dospěla ukrajinská agentura Unian. Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno popsal, jak to na místě vypadá.

V polovině února přišla Ukrajina o kontrolu nad městem Avdijivka. Nečekaný pád opěrného bodu a s ním spojený překotný ústup ukrajinských vojáků byl několik dní hlavním tématem zahraničních médií. Nyní se podle ukrajinské agentury Unian schyluje k pádu dalšího města, jehož ztráta by ale pro Ukrajinu znamenala daleko větší katastrofu.

Jaká je současná situace na bojišti? A co by pro Ukrajince znamenala ztráta města Časiv Jar, na které Rusové tlačí? Podívejte se na podrobný přehled:

Řeč je o městě Časiv Jar, které se nachází nedaleko Bachmutu. Rusové už ho ostřelují dlouhé měsíce, tlak se ale v posledních dnech stupňuje. Na rozdíl od Avdijivky je Časiv Jar opravdu klíčovým opěrným bodem fronty, po jehož pádu by bylo nutné vybudovat novou záchytnou linii.

Serhij Kuzan, vojenský expert a vedoucí Ukrajinského centra pro bezpečnost a spolupráci, pro televizi Kyiv24 sdělil, že možný pád města by pro Kyjev znamenal skutečnou hrozbu.

Hrozí průlom linie

„Ztráta Časiv Jaru nás donutí změnit samotnou konfiguraci fronty. To znamená, že se musíme posunout zpět, abychom mohli vyrovnat frontovou linii podél nové obranné linie. Proto právě z těchto důvodů musíme Časiv Jar udržet co nejdéle,“ prohlásil Kuzan.

Ukrajinci začali vyztužené obranné linie po vzoru Rusů budovat na konci minulého roku. Výstavba ale zřejmě nepokračuje tak rychle, jak by si vojenské velení přálo. Udržet klíčové body fronty co nejdéle je tak pro Ukrajince zásadní.

Časiv Jar navštívil i Matyáš Zrno, vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS. „Časiv Jar je typické donbaské městečko, částečně vesnice, částečně panelákové sídliště. Jedním směrem je to deset kilometrů do Rusy ovládaného Bachmutu, druhým deset kilometrů do nejbližšího většího ukrajinského města Kosťantynivka. Pro ukrajinské obránce je to klíčový bod na bachmutské frontě,“ popsal Zrno.

„Časiv Jar je přirozenou pevností za siversko-doněckým kanálem a kontroluje důležitou silnici T0504. Je zázemím pro operace směrem k Bachmutu a je branou ke Kosťantynivce. Místo je pod konstantní palbou. Zatímco loni jsme tam s jistým rizikem mohli ještě jet za dne, letos už to šlo jen v noci a jen v obrněném vozidle, vybaveném navíc rušičkou proti dronům,“ doplnil reportér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové vletěli do okna s kamikaze dronem. Vypadli jsme včas, řekl český bojovník na Ukrajině.

Ve městě Časiv Jar žilo před válkou asi 13,5 tisíce obyvatel. Že by se oblast mohla po pádu Avdijivky stát hlavním terčem Rusů, předpovídala na začátku března i britská rozvědka. Tehdy podle ní ale nebylo pravděpodobné, že by Moskva měla kapacity k plošnému útoku na město.

VIDEO: Ukrajinci potopili další loď

Tagy:
válka Ukrajina Rusko ztráta Matyáš Zrno ostřelování Avdijivka Časiv Jar