Český bojovník na Ukrajině: Rusové vletěli do okna s kamikaze dronem. Vypadli jsme včas

Ukrajinský voják u Kupjansku

OFF RECORD: Český voják na ukrajinské frontě

Stačilo zůstat na místě o něco déle a našel by si ho ruský sebevražedný dron. Český bojovník na Ukrajině, který si říká Arisu, krátce popsal jednu z nedávných operací, které se zúčastnil coby člen průzkumné jednotky mezinárodní legie. Během akce se podařilo společně s dalšími vojáky zlikvidovat nepřátelský cíl, do věci se pak vložil ruský FPV dron. „Tak u zm*dů začínáme být asi populární,“ zaglosoval Arisu s odkazem na video, které se šířilo na ruských kanálech a na němž se měl objevit společně se svými kolegy ve zbrani.

Arisu bojuje za Ukrajinu téměř od začátku ruské invaze, v současnosti působí v průzkumné jednotce mezinárodní legie. Má za sebou i těžká zranění po ruském dělostřeleckém útoku, ani ta ho ale nezastavila v boji za ukrajinské obránce. Nyní se přihlásil z nedávné akce na bojišti.

„Tak u zm*dů začínáme být asi populární,“ napsal Čech ve zbrani ke dvojici snímků, které sdílel na svém profilu na platformě X. Oba měly pocházet z ruského Telegramu, kde se bojovníci na straně Ukrajiny „těší“ pozornosti okupantů.

Mělo se jednat o situaci, kdy se členům mezinárodní legie podařilo zneškodnit nepřátelského operátora bezpilotního letounu a zmizet dříve, než do jejich pozice vpálil ruský sebevražedný FPV dron.

„Na té druhé fotce je můj kolega, který je vlastně i na té první. Včas jsme vypadli, takže se nám nic nestalo,“ dodal Arisu. „Každopádně za zveřejnění videa zm*dům patří díky. Ať také vidíte nějaké tváře, kterým pomáháte,“ dodal český bojovník, kterého redakce CNN Prima NEWS několikrát vyzpovídala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čištění zákopů na Ukrajině očima vojáka. 20 kilo vybavení a drony jako postrach nepřítele

V jistém slova smyslu ale ocenil své oponenty – vojáky 98. gardového výsadkového praporu ruské armády. „Velmi dobrý protivník. Žádná vylitá ořezávátka,“ poznamenal v diskuzi.

V souvislosti s úspěšnou operací na bojišti připomněl, že válka není ani zdaleka vyhraná. Odkázal pak na stále probíhající veřejnou sbírku na platformě Znesnaze21.cz, kde aktuálně chybí na drony s termovizí přes 100 tisíc korun.

Arisu v rozhovorech se šéfem zahraniční redakce CNN Prima NEWS ukázal, jaké vybavení si bere většinou do akce. Také před kameru vzal mazlíčky ukrajinských obránců či se v podcastu OFF RECORD rozpovídal o tom, „proč se více bál své matky než Rusů“ – zalhal jí totiž, že na Ukrajině pouze pomáhá coby humanitárník.

„Po pár měsících totiž uniklo video, kde jedeme ozbrojení na pick-upech. Tak mi potom posílala fotku a video, co to má znamenat. Bylo to pro ni trochu nepříjemné překvapení,“ prozradil Arisu. S nadsázkou tvrdí, že když byl následně raněn, měl větší strach zavolat domů než jít do útoku.

Rovněž zdůraznil, že představy o vysokých platech bojujících vojáků jsou mylné. „Je sice pravdou, že v porovnání s hospodářstvím na Ukrajině bereme hodně, ale spoustu vybavení si platíme ze svého,“ přiblížil poměry v ukrajinské armádě.

MOHLO BY VÁM UNIKNOUT: Elitní ukrajinská 3. útočná brigáda zveřejnila záběry divoké přestřelky se členy ruských vojsk, k níž mělo dojít v blízkosti okupované Avdijivky. Vojáci po sobě pálili z pěchotních zbraní, zapojilo se i dělostřelectvo.

Tagy: