Atentát na Kennedyho: Skvělý sniper, nebo štěstí blázna? Expert popsal detaily slavné střelby

Prezident Kennedy těsně před útokem

Uběhlo 60 let od spáchání atentátu na amerického prezidenta JFK

Uběhlo 60 let ode dne, kdy byl spáchán atentát na amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS o technických detailech samotného útoku promluvil střelecký instruktor Pavel Černý. Odborník zhodnotil nejen schopnosti pravděpodobného střelce, ale také kvalitu vražedné zbraně.

Podle vyšetřování čtyř vládních agentur Spojených států amerických byl pachatelem atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, ke kterému došlo 22. listopadu 1963, Lee Harvey Oswald. Údajný atentátník se naučil střílet v armádě.

ČTĚTE TAKÉ: Nacistické násilí se zrodilo před sto lety, když Adolf Hitler zosnoval pivní puč v Mnichově

„Spekuluje se o tom, do jaké míry byl, či nebyl dobrým střelcem. Prodělal výcvik a průpravu u námořní pěchoty, kde skutečně i třeba kuchaři projdou standardním vojenským výcvikem a jsou hrdí na to, že tam každý může bojovat a ovládat pušku. Musel plnit poměrně velmi náročná kritéria. Každý příslušník námořní pěchoty musí umět do jisté míry střílet a plnit nějaké střelecké dovednosti,“ řekl pro CNN Prima NEWS střelecký instruktor Pavel Černý, podle kterého spekulace o tom, že Oswald neuměl střílet vůbec, neobstojí.

„Dochovaly se střelecké deníky, jeho střelecká cvičení, hodnocení, z čehož vyplývá, že byl průměrný až lehce nadprůměrný střelec, který rozhodně neminul proto, že by dovednosti tehdy neměl,“ vysvětlil Černý.

Puška za 18 dolarů

Lee Harvey Oswald ovšem střílel z pušky, která byla už v době atentátu beznadějně zastaralá. Vzdálenost při střelbě byla kolem 80 až 100 metrů. Mířil navíc na pohybující se cíl a ve výhledu mu bránily stromy. „Slušným střelcem určitě byl. Vzdáleného zase není taková, aby ten člověk nebyl schopen puškou něco strefit, zvláště v tom okně, když si udělal určitou takzvaně oporu,“ vysvětlil expert.

Černý se tedy domnívá, že Oswald si zbraň určitě opřel a nestřílel jen z volné ruky. „Další věcí bylo, že si vyčíhal moment, kdy se limuzína stranově nepohybovala. Takže cíl se mu mírně vzdaloval a vlastně zvyšoval, takže to nebylo až zas tak složité,“ pokračoval odborník.

O kvalitě pušky, kterou si Oswald objednal v časopise, se však podle Černého hovoří málo. „Je to doloženo i fakturou. Už jen cena, kterou za to zaplatil – tehdy byla 18 dolarů. Ani v té době to nebyly velké peníze. Je neuvěřitelné, že někdo jde na amerického prezidenta a koupí si takový zastaralý instrument,“ podotkl.

„Puška nejenom, že byla zastaralá, dosti nevhodné ráže, byla to italská armádní puška z druhé světové války natřená černou barvu,“ popsal expert s tím, že také optika byla absolutně špatná. „Instrument, který si k tomu vzal, byl nevhodný. Proto je obrovská nedůvěra k tomu, jak touto puškou mohl vůbec někoho trefit,“ doplnil střelecký instruktor Pavel Černý.

Celý rozhovor o atentátu na JFK sledujte ve videu nahoře.

Tagy: