Roman Vaněk o fenoménu českých jídelen
Menší marže a podstatně nižší náklady než u běžných restaurací. To jsou podle popularizátora gastronomie Romana Vaňka hlavní důvody nízkých cen v jídelnách, jejichž popularita mezi Čechy v posledních letech znovu roste. Tento fenomén však podle Vaňka není oblíbený pouze v Česku, velké popularitě se těší také v západní Evropě.
„Porovnávat mezi sebou restaurace a jídelny je nesmysl,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS popularizátor gastronomie a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Právě rozdíly mezi nimi mohou vysvětlit tajemství nízkých cen, které můžeme i v dnešní době najít v mnoha českých jídelnách. Důležitými aspekty jsou také výše marží a provozní a mzdové náklady.
ČTĚTE TAKÉ: Velký test olivových olejů. Téměř polovina značek nesplnila kritéria. U kterých být opatrný?
„Levné jídelny nejspíše budou mít nižší marži. Restaurace má ale také daleko vyšší náklady než jídelna, kde si člověk vezme tácek, vystojí frontu, nají se a tácek vrátí. Nesedí se tam v pohodlných křeslech, nebývá tam taková atmosféra,“ popsal Vaněk, podle kterého se restaurace a jídelny liší také otevírací dobou či řešením interiéru.
Tím však rozdíly mezi běžnými restauracemi a jídelnami, kterým se lidově říká „tácovky“ či „táckárny“, nekončí. „Gastronomie je jakýmsi archivem zážitků. Za zážitkem chodí lidé do restaurace, kde je vyškolený personál a kde se vaří zcela jinak než v jídelně,“ řekl Vaněk. Podle něj si vždy najdou své zákazníky obě formy stravování.
V restauracích ovšem nemusí zákonitě vařit lépe než v jídelnách. „Nemusí to automaticky znamenat lépe, ale jinak. Jídelny totiž nakupují jiným způsobem než restaurace. Ten hlavní rozdíl není v tom konkrétním jídle, ale spíše v nákladech, které vzniknou,“ vysvětlil odborník.
Česká republika samozřejmě není jedinou zemí, kde je koncept jídelen populární. „Není to pouze český fenomén, něco takového je standardem v celém západním světě. Například ve Španělsku je nádherná jídelna, kde se podávají čerstvé ryby. Skutečně to není nějaká česká zvláštnost,“ upřesnil Vaněk.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kam na oběd do stovky? Všechno je super, chválí hosté jídlo v Sokolově či Rychnově