Jiří Sovák měl v opilosti srazit chodce, ukazují archivy. Svého syna za totéž vydědil

Od smrti oblíbeného herce Jiřího Sováka uplynulo už třiadvacet let, ale až nyní svazky bezpečnostních složek odhalily šokující tajemství, které nemělo spatřit světlo světa. Umělec měl podle spisu bourat, při nehodě porazit chodce a od kolize ujet, aniž by sraženému poskytl pomoc. Záznam z archivu bezpečnostních složek zveřejnil na sociální síti X Pavel Novotný. Sovák se přitom kvůli podobné tragédii rozkmotřil se svým synem.

Tragédie se stala 4. ledna 1971 v Mníšku pod Brdy. Poblíž restaurace Na kapli kolem půl osmé večer srazil neznámý řidič chodce a od nehody ujel, aniž by mu poskytl pomoc. Sražený Vojtěch Strnad ještě toho večera zemřel, píše se ve spisu, který na sociální síti X zveřejnil komunální politik Pavel Novotný.

„Na podkladě svědeckých výpovědí bylo potvrzeno, že v kritickou dobu stejným směrem jako nezjištěné osobní auto projížděl i Jiří Sovák. Jeho vozidlo mělo shodný popis a na povrchu byly zjištěny určité změny,“ uvedl v dochované zprávě pro ministerstvo vnitra ČSSR náčelník inspekce Hlavního velitelství Veřejné bezpečnosti major Jan Číhal a dodal, že autu například chyběly i lišty v místech, na kterých mohlo dojít k nárazu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úplně mě to šokovalo. Bohuš Matuš se postavil spekulacím ohledně pokusu o sebevraždu

Major Číhal ve zprávě také zmiňuje, že Sovák měl mít v inkriminované době v krvi kolem 0,86 až 1,76 promile alkoholu. Za což bylo proti herci vzneseno obvinění za trestné činy ublížení na zdraví z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a také opilství.

Podle svědků měl herec v onen den zkonzumovat značné množství alkoholu: „V Příbrami u primáře MUDr. Trefného a později v prodejně Pramen URAN vypil 0,2 dcl francouzského koňaku, dvě dvanáctistupňová piva a 4 dcl bílého vína, ač věděl, že bude řídit svoje osobní auto tovární značky Saab při zpáteční jízdě z Příbrami do Prahy,“ pokračuje zpráva.

O tři měsíce později měl major Číhal na pokyn okresní prokurátorky zajistit odebrání Sovákova řidičského průkazu. K tomu však, stejně jako k soudu, nedošlo, jak vyplývá z Archivu bezpečnostních složek.

Zasloužilý umělec na vyšetřovatele dokonce podal stížnost, kterou adresoval přímo tehdejšímu ministrovi vnitra Radku Kaskovi. V té se oháněl tím, že si dal pouze jedno pivo k jídlu, a to více než tři hodiny před jízdou.

Nakonec bylo hereckému bardovi vyhověno dozorující prokurátorkou dr. Marhoulovou, která trestní stíhání pro skutek ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci zastavila. Nicméně trestný čin opilství byl zachován a proti Sovákovi byla vznesena obžaloba. „Tento skutek byl řádně zdokumentován a podložen několika svědeckými výpověďmi,“ konstatoval náčelník inspekce Hlavního velitelství VB. Nebylo to navíc první řízení pod vlivem alkoholu, k pokutě tisíc korun byl odsouzen už v roce 1964.

Syna za řízení pod vlivem vydědil

Ironií osudu se podobná nehoda stala i jeho synovi, herci Jiřímu Schmitzerovi. V době natáčení komedie Marečku, podejte mi pero! sedl opilý za volant a srazil chodce, který náraz nepřežil. Schmitzer se přiznal a byl odsouzen ke třem letům vězení. Odseděl si polovinu a byl propuštěn za vzorné chování.

Jeho otec mu to ale nikdy neodpustil, zřekl se ho a vydědil. „Že jsi porazil člověka, to se, bohužel, může stát, ale že jsi byl ožralej jak dobytek, to se nepromíjí,“ měl tehdy synovi říct. Ti dva se už nikdy neudobřili, informoval například server iDnes.cz.

SLEDUJTE TAKÉ: Na konci července zemřela oblíbená herečka z komedie S tebou mě baví svět. Její blízcí a kolegové na ni s láskou vzpomínali.

Tagy: