Jirka s Romanem své boje prohráli, pomoc lidí však marná nebyla. Co rodiny dárcům vzkazují?

Roman ve 30 letech podlehl vzácnému a agresivnímu onemocnění, Jiří svůj boj s těžkou nemocí prohrál ve 48 letech. O životech obou mužů se čtenáři CNN Prima NEWS dozvěděli díky sbírkám, které vznikly na platformě Znesnáze21. Stejně jako rodiny i dárci – kteří se finančními příspěvky Jirkovi a Romanovi snažili pomoci – doufali v to, že jejich příběhy budou mít alespoň v rámci možností šťastný konec. Navzdory smutné skutečnosti však pomoc lidí nebyla marná, což dokazují vzkazy, které dárcům pozůstalí adresují.

O smrti Jiřího platforma Znesnáze21 jménem rodiny informovala 12. dubna. „S těžkým srdcem musíme oznámit, že Jirka nás po dlouhé a těžké nemoci opustil 2. dubna 2023. Děkujeme všem dárcům, kteří rodině pomohli a pomáhají v těch nejtěžších chvílích,“ uvedli.

ČTĚTE TAKÉ: Protivníka skolil za 15 vteřin, teď bojuje o život. MMA bijec Štefan přišel o nohy i část lebky

Sbírku založila manželka Lenka, která veřejnost žádala o pomoc s důstojným dožitím jejího muže v rodinném kruhu. Jiřímu a celé rodině se obrátil život naruby před sedmi lety, kdy mu lékaři po odstranění znaménka potvrdili zhoubný nádor. V roce 2020 si otec dvou dětí našel na krku bulku, následovala operace. Místo uzdravení však přišla další rána – Jiřího zdravotní stav se postupně zhoršoval. Nakonec lékařům nezbývalo nic jiného než rodině oznámit, že melanom metastázoval do celého těla.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Milujícího otce a manžela poslali domů do paliativní péče. Rodina se však dostala do finanční tísně, a tak se Lenka uchýlila k vytvoření sbírky. „Účel sbírky je spojený s Jirkovým důstojným dožitím a s pomocí celé rodině, aby se nemusela bát o střechu nad hlavou v době finančního výpadku. Jste všichni skálou, o kterou se rodina nyní může opřít,“ zdůraznili lidé Znesnáze21. Tato slova potvrdila i sama rodina v polovině května, kdy sbírka končila.

Za to, co jste pro nás udělali, vám nejsem schopna dost poděkovat. Budu se za vás všechny modlit.

„Chci vám všem z celého srdce poděkovat za vaši podporu a pomoc, kterou jste nás drželi po celou dobu, kdy jsme pečovali s plným nasazením o manžela a tatínka. Bohužel i přes veškerou snahu Jirka svůj boj prohrál, ale jemu je už dobře a nic ho nebolí. Díky vám jsme mohli Jirkovi splnit jeho přání zůstat s námi až do konce doma, mezi milujícími lidmi,“ zdůraznila za sebe a syny manželka.

Jak dárcům zdůraznila, nebýt jejich pomoci, musel by Jirka své poslední chvíle trávit v nemocnici. „Za to, co jste pro nás udělali vám nejsem schopna dost poděkovat. Budu se za vás všechny modlit, abyste byli v životě jen šťastní, ale hlavně zdraví. Teď už je na nás, abychom se vzchopili a pokračovali v žití. Já jsem tady teď pro kluky a oni jsou tu pro mě. A společně to zvládneme, tak jako jsme to slíbili Jirkovi. Ještě jednou moc, moc všem děkujeme,“ doplnila Lenka. Díky pomoci dárců se podařilo vybrat 166 923 korun, tedy 111 procent z původního nastaveného cíle.

Život mu vzala rakovina měkké tkáně

Pouhé dva týdny po Jiřím prohrál svůj boj se zákeřnou nemocí i Roman. „S obrovským zármutkem oznamujeme, že Roman 17. 4. podlehl po usilovném boji svému onemocnění. Dnes (21. dubna 2023, pozn. red.) se koná jeho pohřeb, myslete prosím na celou jeho rodinu s námi, včetně jeho milující manželky, která mu byla po celou dobu tou nejúžasnější oporou,“ uvedli nejbližší na stránkách Znesnáze21.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dušek hájí svá slova: Sami lidé s rakovinou mi řekli, že už nechtějí žít. Zemřít na nemoc nelze

Romanovi bylo pouhých 30 let, když zemřel. Do doby, než onemocněl vzácným a agresivním rabdomyosarkomem neboli rakovinou měkké tkáně, vedl normální život. Rád cestoval, sportoval a volné chvíle trávil ve společnosti své milované manželky, rodiny či přátel. Vše se ale změnilo před dvěma lety.

Lékaři mu řekli, že se tato nemoc v Evropě neléčí, Roman se však nadějí na delší život nevzdal. Našel místo, kde mu mohli pomoci. Samotná cesta i léčba však byly velmi nákladné, a tak prosil veřejnost o pomoc prostředních sbírky. „Je mi líto, že moje naděje na uzdravení a – v tomto stavu doslova – na záchranu mého života, stojí na tom, zda seženu peníze, nebo ne. Ale to je realita,“ uváděl tehdy Roman.

Finance ze sbírky půjdou na pomoc nemocným dětem, čímž uctíme Romanovu památku, jelikož přesně takto si to přál.

Z cílové částky 5 milionů korun se podařilo vybrat 3 233 973 korun, tedy 65 procent z cílové hranice. Bohužel, ani tato částka nestačila k včasné záchraně Romanova života. Finance však budou použity podle jeho přání.

„Nevyužité finance ze sbírky půjdou na pomoc nemocným dětem, čímž uctíme Romanovu památku, jelikož přesně takto si to přál. Všem vám z celého srdce děkujeme za pomoc a slova podpory, která jste po celou dobu Romanovi psali a dodávali mu tak odvahu a sílu dál bojovat a nikdy se nevzdat. Romanův příběh je příběhem statečného dobrosrdečného muže, který navždy zůstane v našich srdcích. Děkujeme a opatrujte se,“ dodali nejbližší.

Tagy: