Jít spát a přijít o tohle? Ne. Španělský tenisový zázrak uchvátil další noční šichtou

O mimořádných schopnostech Carlose Alcaraze se už nějakou dobu ví. A jestli někdo doposud stále nevěnoval teprve 19letému španělskému šikulovi pozornost, po US Open to musí napravit. Má za sebou dvě noční šichty, po kterých odcházel z kurtu v půl třetí, respektive ve tři ráno. A zvláště čtvrtfinále s Italem Jannikem Sinnerem bylo zábavou, u které docházely zásoby popcornu. Jeden z nejatraktivnějších zápasů tenisové historie.

Toto utkání nemělo chybu a fanoušci tenisu z něj budou žít ještě dlouho. I když šlo zatím „jen“ o čtvrtfinále, ve zbytku newyorského grandslamu před sebou mají hráči takřka nesplnitelný úkol trumfnout monumentální bitvu mezi Alcarazem a Sinnerem.

Zatímco úvodní tři Alcarazovy zápasy na letošním US Open byly poměrně klidnou záležitostí nikdy netrvající více než dvě a půl hodiny, osmifinále a čtvrtfinále si musel těžce odpracovat. Už s Chorvatem Marinem Čiličem se pral v pěti setech takřka 240 minut a hodiny ukazovaly 2:23 místního času, když mohl konečně slavit postup.

V dalším kole se východu slunce přiblížil ještě více. I když hrál se Sinnerem uprostřed noci, výkon ani jednoho z nich nebyl ospalý. „To je šílené. Musím v šest ráno na letiště, ale odmítám jít spát a přijít o tohle,“ vystihla abnormálně atraktivní drama americká ženská hvězda Cori Gauffová, která vypadla s Francouzkou Caroline Garcíaovou během předchozího dne.

Sestřih nejlepších momentů by vydal na pořádně dlouhé video. Ale vypíchnout lze například skvost ze druhé sady, kdy Alcaraz zahrál nevídaný úder za zády a nakonec z výměny vyšel jako vítěz. Trhák na centrálním dvorci Arthura Ashe trval pět hodin a 18 minut. Mohl skončit podstatně dříve, protože ve čtvrtém setu měl 21letý Sinner mečbol. Alcaraz utekl hrobníkovi z lopaty a show mohla pokračovat.

„Neskutečný tenis,“ vychvaloval na Twitteru dvojici slavný trenér Patrick Mouratoglou. „Nemůže to být lepší. Právě jsem se přistihnul, jak křičím v pokoji. Je to normální?“ tázal se španělský tenisový veterán Feliciano López.

Fanoušci by se jistě shodli, že vítězi neuvěřitelného boje jsou díky jedinečné reklamě na tenis oba aktéři. Ale postup mohl připadnout jen jednomu z nich. Alcaraz zamířil do svého prvního grandslamového semifinále po výsledku 6:3, 6:7, 6:7, 7:5 a 6:3. „Vyhrál jeden z nejfantastičtějších zápasů historie,“ komentoval oficiální účet US Open.

„Nechápu, jak jsem to dokázal. Je neuvěřitelné, na jaké úrovni jsem byl schopný zahrát,“ nebál se pochválit sám sebe teenager v rozhovoru na kurtu ve 2:50 ráno. Zmiňované Gauffové tak moc času na spánek nezbylo. Nikdy žádný zápas na akci v New Yorku nekončil později. „Myslím si, že na jiných turnajích by všichni šli domů spát. Ale lidé zůstali, podpořili mě. Neuvěřitelné,“ pokračoval Alcaraz. Nyní může dál snít o tom, že na US Open získá trofej, předskočí v žebříčku legendárního krajana Rafaela Nadala a stane se nejmladší mužskou světovou jedničkou profesionální éry.

V dalším duelu už se mu bude z logického důvodu dostávat méně přízně. V semifinále totiž čelí domácímu Francesovi Tiafoeovi. „Bude to těžké, extrémně těžké,“ nepochyboval „Carlito“. I kdyby neuspěl, už teď doručil publiku životní zážitek.

Tagy:
New York US Open sport Jannik Sinner Cori Gauffová Patrick Mouratoglou tenis Rafael Nadal Frances Tiafoe Carlos Alcaraz