Top 5 momentů kariéry Sereny Williamsové: Sexistický rozhodčí nebo domácí vyhnanství

Kariéra Sereny Williamsové je na konci. Legendární tenistka se chystá na odchod do důchodu, i když sama preferuje slovo „vývoj“. Za dlouhé roky na kurtech udivovala, možná někoho svým chováním štvala, ale rozhodně nikdy nenudila. Redakce CNN Prima NEWS vám přináší nejvýraznější momenty persony, která brzy oslaví 41. narozeniny.

První z mnoha

Leckteří experti vnímají Serenu Williamsovou jako tu vůbec nejlepší tenistku všech dob. Někdo namítne, že nemá tolik grandslamových titulů jako Australanka Margaret Courtová, tedy 24. Ale i 23 trofejí ze čtyř největších turnajů je víc než chvályhodný počin.

První z mnoha nejprestižnějších korunovací zažila v roce 1999 na domácím US Open. Ještě jako 17letá teenagerka tehdy oslnila tím, že v semifinále vyřadila obhajující šampionku Lindsay Davenportou. A pak ve finále zaskočila ve dvou setech i tehdejší světovou jedničku Martinu Hingisovou.

V tuto chvíli se oficiálně zrodila hvězda, která zářila dalších více než 20 let.

Domácí vyhnanství

Stejně jako letěla vzhůru Serena, žebříčkem šplhala i její o rok starší sestra Venus. Poprvé se na elitní túře potkaly už v roce 1998 a na jejich páté vzájemné střetnutí mělo dojít v sezoně 2001 v kalifornském Indian Wells v semifinále.

Jenže pro Williamsové se nakonec turnaj proměnil v noční můru. Venus předtím ve čtvrtfinále vyřadila Rusku Jelenu Dementěvovou, která po porážce přišla s tvrzením týkajícím se stvořitele zázračných tenisových sester, jejich otce Richarda Williamse. „Podle mě rozhodne o tom, která z nich zítra vyhraje,“ přinesla Dementěvová obvinění z fixlování zápasů.

Založila tím malý oheň, do kterého byl brzy přilitý olej. O požár se postaralo oznámení Venus, že do utkání nemůže nastoupit kvůli zranění. Celý klan Williamsových se rázem proměnil v nepřátele. Když Serena nakráčela do finále proti Kim Cljistersové, publikum v Indian Wells jí jasně dalo najevo, že není vítaná.

Nadávky, pískot a jiné formy hněvu však zvládla na kurtu přeprat a podnik vyhrála. Ale trauma ji jen tak neopustilo a dalších 14 let turnaj bojkotovala.

Serena Slam

Celkem 319 týdnů strávila Williamsová na tenisovém trůnu, který představuje první místo v žebříčku. To je více než šest let, což svědčí o tom, že své prvotřídní tenisové kvality ukazovala po velmi dlouhý časový úsek. Vypíchnout by se dalo mnoho období z její kariéry, během kterých vyloženě deptala své soupeřky.

Ale speciální zmínku si zaslouží sezona 2002 a začátek ročníku 2003. Sereně se sice nikdy nepovedlo získat kalendářní grandslam, nebo dokonce Golden Slam. Tedy ovládnout všechny grandslamy během jedné sezony, respektive k tomu ještě přidat během stejného roku olympijské zlato.

Postarala se ale o jiný výjimečný kousek. Stala se první tenistkou od Steffi Grafové, která v jednu chvíli byla úřadující šampionkou všech grandslamů. Vyhrála postupně Roland Garros, Wimbledon, US Open a další rok načala triumfem na Australian Open – ve finále skolila sestru Venus.

Královnou i těhotná

Teď pořádný skok na časové ose. Ale místo i finálová soupeřka zůstávají stejné. Zkraje roku 2017 na grandslamu v Melbourne bez ztráty jediného setu proletěla až k trofeji. Za opaskem měla rázem 23 grandslamových titulů, čímž se odpoutala od zmiňované Grafové. Byly jí predikovány další triumfy a rychle měl padnout rekord Margaret Courtové.

Jenže to by nesměla Serena později oznámit, že je těhotná. Ba co víc, veřejnosti prozradila, že královnou Australian Open se stala s osmém týdnu těhotenství. V září pak přivedla na svět dceru Alexis Olympii.

Když hvězdě rupnou nervy

Navzdory mateřství se americká hvězda dokázala bleskově dostat zpátky do formy. Už začátkem léta 2018 se podívala do wimbledonského finále a přímý souboj o trofej si vybojovala i v domácím království. Její vystoupení na US Open však skončilo skandálně.

Williamsová prohrávala s mladou nadějí z Japonska Naomi Ósakaovou, pro kterou byla Serena velkým vzorem. Otázkou je, jestli vzývaným idolem zůstala i po finále. Nepříznivý vývoj totiž legenda po psychické stránce nezvládala dobře a frustrace se v ní kumulovala. Na povrch vybublala ve chvíli, kdy byla Williamsová upozorněna zkušeným umpirovým rozhodčím Carlosem Ramosem, že není dovolené, aby jí trenér během grandslamových turnajů udílel pokyny. Opakované záběry ukázaly, že Patrick Mouratoglou ji skutečně koučoval, on sám přečin později přiznal.

Sereně ruply nervy a na Ramose začala křičet, že nepodvádí a raději by prohrála, než vyhrát neregulérně. Do toho vzteky házela raketou, což vedlo k dalšímu upozornění ze strany rozhodčího. Výlev agresivity pokračoval slovy o lháři a sudího obvinila ze sexismu. Připomněla mu, že má dceru a že jí dluží omluvu za to, že ji obvinil z podvádění. Chtěla, aby řekl, že ho to mrzí, a dodala, že dokud bude naživu, nikdy už nebude rozhodovat v zápase, ve kterém ona nastoupí. Konflikt musel hasit povolaný turnajový rozhodčí.

Vášně živily tribuny, které byly na umpirového sudího stejně vzteklé jako Williamsová. Sama vykolejená tenistka už se nedokázala správně nastavit – s Ósakaovou ve finále se zvláštní příchutí padla.

A ani nikdy potom už vytouženou 24. grandslamovou trofej nezískala.

Tagy:
Venus Williamsová Serena Williamsová Naomi Ósakaová sport Steffi Grafová Martina Hingisová tenis US Open Carlos Ramos