Vyždímaný Nadal: Nevím, kdy se vrátím. Starosti mu dělá i zatím nenarozený první syn

Velké překvapení nabídlo pondělní menu na US Open. Čtyřnásobný vítěz newyorského grandslamu Rafael Nadal se musel poklonit domácímu tenistovi Francesovi Tiafoeovi. Po osmifinálovém nezdaru přiznal, že nemá aktuálně kde brát po fyzické ani mentální stránce.

Pod injekcemi odehrál milované Roland Garros a navzdory bolestem zase jednou ukázal, proč se mu přezdívá antukový král. Měl rázem za opaskem 22 grandslamových titulů a další chtěl získat ve Wimbledonu, ale kvůli zranění břišního svalu musel před semifinále odstoupit.

Teď na US Open končí překvapivě už před bránou čtvrtfinále a zklamání mu přinesl zápas na kurtu, nikoliv nepřekonatelný zdravotní problém. Hrdinou pondělního večera v areálu Flushing Meadows se stal Američan Frances Tiafoe. A ten je tak Nadalovým jediným přemožitelem na letošních grandslamech, protože na začátku roku 36letý Nadal opanoval Australian Open.

„Důvod porážky je jednoduchý. Zahrál jsem špatně a on dobře,“ řekl na tiskové konferenci Nadal. „Můžeme hledat výmluvy nebo si stěžovat, ale nic se nezmění. Musíme k sobě být kritičtí. To je podle mě jediná cesta, jak se zlepšovat a najít do budoucna řešení,“ doplnil španělský tenista.

Tiafoe se mohl spolehnout na podporu domácích diváků a zahrál 48 vítězných míčů. Za celý zápas ztratil jen dvakrát servis, Nadal o něj přišel pětkrát. „Vůbec nevím, co říct. Nemohu tomu uvěřit. Rafa je jedním z nejlepších hráčů všech dob. Podařilo se mi ale zahrát neuvěřitelný zápas. Ani nevím, co se stalo,“ uvedl po vítězství 3:1 na sety překvapivý postupující, který úspěch přímo na kurtu obrečel a nyní ho čeká bitva s Rusem Andrejem Rubljovem.

To sebekritický Nadal byl značně nespokojený. „Nebyl jsem schopný udržet delší dobu vysokou úroveň svého tenisu. Nebyl jsem dost rychlý a nedokázal ho zatlačit,“ pokračoval rodák z Mallorky. A zapřemýšlel nad budoucností.

„Musím hodit zpátečku. Musím napravit některé věci, život. Takže nevím, kdy se vrátím. Chci se připravit mentálně. Až budu cítit, že jsem připravený znovu soutěžit, vrátím se. V tenise musíte být velmi rychlý a velmi mladý. A to už nejsem,“ podotkl bez okolků.

Expert stanice Eurosport a bývalý hráč Alex Corretja si myslí, že letos už Nadala diváci uvidí jen na dvou nebo třech turnajích. Podle něj je důležité, aby ušetřil nějakou energii a jeho triumfy se zbídačeným tělem na velkých akcích v Austrálii a Francii považuje za zázrak. „Je ikonou tenisu, nejlepším příkladem pro tento sport. A když prohrál, znamená to, že Frances musel hrát opravdu neuvěřitelně a vydal ze sebe všechno, co v něm bylo,“ uvedl.

Zároveň má teď Nadal pádný důvod myslet na jiné věci než jen na tenis. Míří domů do Evropy za těhotnou manželkou, která by první dítě slavného tenisty měla porodit na konci října. „Teď se musím postarat o spoustu důležitějších věcí,“ poznamenal Nadal. „Přijde chvíle, kdy uvidím svého prvního syna a doufám, že všechno proběhne v pořádku,“ dodal. Před pár dny deník Marca napsal, že Nadalova těhotná žena Maria byla hospitalizována, aby se předešlo komplikacím. Lékaři si ji zatím v nemocnici nechali.

Tagy: