Tornádo na Moravě potvrzeno. Udeřilo rychlostí 150 km/h, trhalo střechy, vyvracelo stromy

Následky po bouřích v Jihomoravském kraji

Jedna rodina zažila dvě tornáda

Břeclavskem se v pondělí večer prohnalo tornádo zřejmě o rychlosti kolem 150 kilometrů za hodinu, potvrdili meteorologové. V Lanžhotě je poškozená zhruba třicítka domů, uvedl starosta Ladislav Straka. Hasiči měli na Břeclavsku kvůli počasí přes 40 výjezdů.

Následky tornáda a škod zkoumá přímo v Lanžhotě meteorolog Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). „Na 99 procent můžeme říct, že to bylo tornádo o rychlosti odhadem okolo 150 kilometrů za hodinu,“ informoval. Podle něj to naznačují škody jako vyvrácení statnějších stromů. „Na domech nebyly škody tak velké, popadaly tašky nebo části střech,“ dodal.

O škodách, které tornádo v obci napáchalo, lidé psali na sociálních sítích. Mnozí sdíleli i fotografie, na nichž byly zachyceny popadané stromy, mnohdy zlomené v půli. To je podle meteorologa ČHMÚ Filipa Smoly jedním ze znaků tornáda.

Vzhledem k tomu, že téměř před rokem se jižní Moravou prohnalo tornádo, které poničilo několik vesnic a bralo i životy, měli lidé veliký strach. Se dvěma dětmi se například Petr z Lanžhota schoval ve sklepě poté, co silný vítr udělal několik děr do střechy. Část tašek spadla i k sousedům.

„Díval jsem se na televizi. Foukal vítr a najednou to začalo pískat. Vzal jsem dceru a šel k synovi do pokoje. Potom jsme se ještě schovali do sklepa,“ popsal Petr. Poté si prohlédl škody. „Z jedné strany jsem přesunul tašky na děravá místa. Dělali jsme to do čtyř do rána,“ doplnil s tím, že hlavní je, aby se nikomu nic nestalo.

🌪⚡️ Škody po tornádu, které dnes večer zasáhlo Lanžhot. Autor: Lenka Pokorná

Posted by Czech Thunderstorm Research Association on Monday, June 13, 2022

Tornádo o síle F1 se jižní Moravou prohnalo poté, co meteorologové varovali před bouřkami na takřka celém území Česka. Výstraha byla v pondělí platná od 12. do 20. hodiny. Tornádo, které v roce 2021 zničilo čtyři obce, mělo sílu F4.

Tagy: