Jsem bohatá nevěsta, řekla Gregorová o frakcích. Zkritizovala Starosty za vnitřní boje

Markéta Gregorová (Piráti)

K věci (166)

Mám několik želízek v ohni, řekla o vyjednávání s frakcemi v Evropském parlamentu znovuzvolená europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Jelikož uskupení na demokratickém středovém spektru po eurovolbách oslabila, cítí se Gregorová jako „bohatá nevěsta“. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS pronesla, že Piráti o změně vedení neuvažují a zkritizovala Starosty za jejich vnitřní boj na kandidátce během klání o místa v evropském zákonodárném orgánu.

Gregorová jako jediná ze tří pirátských europoslanců (Mikuláš Peksa a Marcel Kolaja, pozn. red.) obhájila svůj mandát. Vyjednávání o zařazení do frakce podle jejích slov probíhají lépe, než očekávala. „Mám několik želízek v ohni. Jelikož jsem sama, mám větší flexibilitu a více otevřených dveří,“ podotkla v pořadu K věci.

K TÉMATU: Za eurokomisaře chceme Kolaju, potvrdila Gregorová. Koryta, koryta, koryta, rozohnila se Konečná

Připomněla, že výsledky eurovoleb přinesly výrazné oslabení evropských uskupení, která se nacházejí blíže středu politického spektra. „Přetahují se o každého možného zákonodárce. Mám několik nabídek nejen od frakcí, ale i od delegací, které by zajistily sdílení hlasovacích seznamů a financí,“ přiblížila s tím, že se cítí jako „bohatá nevěsta“.

Apetit vyměnit vedení Gregorová ve straně nezaznamenala. „Pokud by tomu tak bylo, byl by již založen úspěšný členský podnět na odvolání někoho z předsednictva. Slíbili jsme reformy, takže není důvod k opouštění předních pozic, když teď máme skládat účty pomocí té práce,“ zdůraznila europoslankyně.

Piráti byli podle ní během předvolební kampaně jednotní. „Měla jsem několik společných tiskových konferencí s ministrem Janem Lipavským (Piráti), předseda Ivan Bartoš podporoval v postoji ke Green Dealu dosluhující europoslance Peksu a Kolaju,“ jmenovala příklady. „Naopak hnutí STAN mělo vnitrostranické pokyny, aby se prvních deset kandidátů do eurovoleb porvalo o místa. Každý si měl vést vlastní kampaň,“ opřela se do vládních kolegů.

Kolaja jako Lipavský?

Gregorová ujistila, že Piráti za Kolajou – jakožto nominantem na post eurokomisaře – stojí. „Bude však záležet na tom, jak se domluvíme se stranami vládní koalice. Marcel Kolaja sám prohlásil, že pokud nebude schopen získat kvalitní portfolio, o post usilovat nebude. Jde nám ale primárně o to, aby Česko získalo na evropské půdě co nejlepší pozici, nikoliv aby v křesle zasedl právě Kolaja,“ poznamenala ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Politici jsou na tyto exekutivní pozice nominováni, nikoliv voleni. Vezměme si za příklad ministra Lipavského. Ze všech stran ho chválí, i když byl ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 vykroužkován. Kolaja není omezen tím, že neobhájil mandát,“ nabídla Gregorová přirovnání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do Sněmovny míří čtyři noví poslanci. Nahradí úspěšné kandidáty v eurovolbách

Tagy: