Pokud nebudou peníze na školství, je ve hře odchod z vlády, říká poslankyně STAN Urbanová

Středočeská poslankyně STAN Barbora Urbanová

CO NA TO MINISTR (24)

Pokud ve státním rozpočtu nedostaneme navíc 40 miliard korun na školství, reálně mezi Starosty diskutujeme o odchodu z vlády, říká pro CNN Prima NEWS poslankyně STAN Barbora Urbanová. Pro hnutí je školství zásadní prioritou, ze které nehodlá ustoupit. Poslankyně nechápe, proč se o peníze musí se zbytkem vlády hádat. V rozhovoru mluví i o tom, co Starosty odlišuje od ostatních koaličních stran, jak snáší „hejty“ nebo o chybějící strategické komunikaci v oblasti dětských skupin.

Jaká je po volbách do Evropského parlamentu u Starostů atmosféra?
Nebudeme zastírat, že jsme smutní. Všichni vidíme, že se v české politice něco mění. Ve chvíli, kdy uspějí dvě strany (koalice Stačilo! a Přísaha a Motoristé, pozn. red.), které nejsou na politické scéně etablované a utáhnou to na charizma lídrů a ne na programu nebo hodnotách, tak to podle mě znamená, že se něco mění i v tom našem zatuchlém malém rybníčku. Což o to, já bych byla ráda, aby se něco změnilo, ale ne tímhle radikálním směrem. Obě koalice pro mě představují něco, co pro mě není bezpečné.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud nedostaneme na školství miliardy navíc, nemusí STAN podpořit rozpočet, pohrozil Bek

Podle vás je na místě mít strach?
Slovo strach bych nepoužila. Myslím, že je na místě to sledovat a jasně se vůči takové politice vymezit. Stačilo! a Motoristé s Přísahou jsou pro mě protipól toho, co pro mě představuje politika mé strany. Je to pro nás výzva a boj. Musíme lidi přesvědčit, že máme pro voliče lepší nabídku.

Nemyslím si, že bychom prohráli my, ale spíš naše vidění světa a politika, kterou reprezentujeme

Mnozí komentátoři připisují úspěch Filipa Turka paradoxně Starostům. Podle nich jste mu dávali zbytečně moc prostoru a tím akcentovali jeho politiku.
Když jsem viděla, že měl Filip Turek větší podporu voličů než my, což jsme nečekali, taková úvaha byla první, co mě napadlo. Podívala jsem se ale na čísla, na časovou osu i na to, že byl dlouho etablovaný na scéně, na které my nejsme. Na svých účtech na sociálních sítích proti Danuši Nerudové vyzýval už dávno před tím, než jsme mu pozornost dali my.

Je v podstatě influencer na YouTube, a přiznám se, že jsem ho do této doby nesledovala. A v tom vidím problém. Jsme stále v tom našem rybníčku, kdy sledujeme sebe navzájem a najednou nám do toho skočí někdo, koho jsme vůbec nečekali. Na začátku celého příběhu jsme ho podcenili a jednoduše s ním nepočítali. Představuje jednoznačně něco, vůči čemu se chceme vymezovat. Tak to v politice prostě je a je to správné. Pojetí politiky, že se všemi budeme kamarádi, je mylné. On je prostě něco jiného než my.

VIDEO: Poslanci Bartošek (KDU-ČSL) a Decroix (ODS) reagovali ostře na slova ministra Beka (STAN)

Jak moc velká facka to tedy ve skutečnosti je a přichází u Starostů po volbách nějaké probuzení?
Myslím, že naše probuzení přišlo, když začaly Debaty bez cenzury. Výsledky voleb nejsou facka pro stranu jako takovou, byť jsme chtěli víc, ale jsou spíš příznakem, co funguje a co ne. Jsou to lídři, koho lidi chtějí. Chtějí dobré kandidáty, kteří si to odpracují. Nemyslím si, že bychom prohráli my, ale spíš naše vidění světa, politika, kterou reprezentujeme. Vezměte si, kde můžeme brát voliče? U Pirátů nebo u Spolu, kteří mají také méně než čekali? Je vidět, že lidé přišli volit jiný pohled na svět, než který reprezentujeme my. A přišlo i hodně nevoličů, kteří byli něčím mobilizovaní. Je potřeba vědět, čím.

Před volbami objevila informace o tom, že ministr školství Mikuláš Bek hrozí rezignací v případě, pokud nedostane o cca 40 miliard korun navíc z rozpočtu. Je to tak? Opravdu je reálně na stole, že Starostové odejdou z vlády?Ano bavili jsme se o tom. Neříkám, že závěr je ano, ale říkám, že se bavíme o možnostech, co se stane, když. Peníze pro školství jsou pro nás naprosto zásadní a stranicky je to pro nás tak zásadní téma, že vlastně nechápeme, proč to nejde. Jako prioritu to má i vláda a nechápeme, proč se musíme hádat o osm miliard, které jsme nakonec stejně dostali a jen se cestou znemožňovali v očích odborníků a znejišťovali všechny v tom systému.

Takže se může stát, že v září nebudete ve vládě?

Je to politické vyjednávání. Věřím, že to tak nedopadne, vláda přeci ví, že je to priorita. Ale jsme v tom tvrdí a školství je pro nás zásadní.

Sice v ní nesedíte, ale ve straně se o tom otevřeně bavíte, tak jak bude fungování vlády po zbytek volebního období vypadat?

Děláme si teď nějaký přehled toho, co kdo z nás chce do konce volebního období prosadí. Já tam mám věci jako dětský certifikát, do kterého hodně šlapeme, protože pokud nebudeme, tak se to nestihne a to je špatně.

Máte jako Starostové po výsledku voleb možnost si v pětikoalici diktovat?

Myslím, že výsledek voleb zas vládu tolik nerozkolísá. Počkejme si na krajské volby, po kterých se změní i Asociace krajů, což je důležitý partner pro spoustu věcí. Výsledky těchto voleb budou podle mě zásadnější pro fungování vlády než volby evropské.

Pojďme probrat situaci vašeho hnutí. Kdo je za vás autentický Starosta, na kterého by voliči slyšeli?
Myslím, že Starosta jako člen naší strany vůbec nemusí být starosta, ale musí tak přemýšlet. Musí chtít pečovat o věci kolem sebe a naslouchat lidem. Když to vztáhnu na svou oblast zájmu, tak si asi spousta lidí povrchně myslí, že řešení domácího násilí není vůbec starostenské téma, ale mně to přijde jako ryze naše autentická věc. Vezmete problém, setkáváte se s lidmi, kterých se týká, a skutečně jim pomůžete. Na příbězích lidí poté můžu stavět systémové změny v legislativě. Musíme se prostě zaměřit na malou spravedlnost, kterou dokážeme vykonat a ze které máme radost. To je za mě autentický Starosta a takhle ve straně přemýšlíme.

Mají Starostové nějakou ideologii? Někdy se vám vyčítá, že jste moderní populisté a nemáte ideologický základ, ze kterého byste mohli vycházet.
Populisté se vyznačují tím, že nemají hodnoty, kterými autenticky žijí, a to není náš případ. Pokud to mám pojmenovat, pak jsme středopravá strana, co se týče ekonomického programu. Ale pokud jde o lidská práva, jsme liberálové. Respektujeme rozhodnutí každého člověka a jeho individualitu, což se projevilo například u manželství pro stejnopohlavní páry.

Stačí to? Neukazuje vám tento výsledek, že je na čase něco změnit?
Měli bychom si podle mě definovat, v čem jsme jedineční a to je podle mě péče o lidi a skutečnost, že myslíme na budoucnost. Bojujeme za naše děti, za to, aby žily v bezpečí. Chceme například dobojovat bitvu na školství, aby každé dítě mělo kvalitní školku a mělo možnost si školu vybrat.

To vás odlišuje od TOP 09 nebo od ODS?
Od těchto stran nás odlišuje autenticita lidí, kteří politiku dělají a blízkost k lidem. To musíme začít umět prodávat.

Co byste za tři roky práce ve Sněmovně vypíchla? Co se povedlo?
Z legislativy hlavně redefinice znásilnění a znásilnění z podstaty u dětí do 12 let, pak zákon o domácím násilí. Chceme také prosadit vzdělávání soudců a zcela zásadní je pro mě dětský certifikát, aby sexuální predátoři nemohli pracovat s dětmi. Tyhle věci by měly být samozřejmostí a přála bych si, aby byla i pro ostatní, což bohužel často není. K tomu, aby ke změnám docházelo, je nutný tlak veřejnosti. I proto mám radost, že se nám podařilo oslovit s tématem domácího násilí lidi, kteří si tím prošli a získat si jejich důvěru. Svěřili nám své příběhy a zkušenosti a i na tom jsme byli schopni legislativu postavit.

Mít úspěch v politice je nejlepší pocit na světě, nic lepšího jsem zatím nezažila.

O své práci, rodině i soukromí hodně informujete na sociálních sítích. V jednom z postů z poslední doby otevřeně mluvíte o tom, jak je práce náročná, nespíte a jste vyčerpaná. Jak se člověk do takové situace při dění ve Sněmovně dostane a jak se z toho hlavně dostat zpět?
Dělám toho hodně, jsem tím pádem i víc vidět a nese to sebou i tlak a víc hejtů, nenávisti a vulgarit. Člověk se tím veřejným působením opravdu dostává pod velký tlak, a když práci děláte dlouhé hodiny denně, což přiznávám, že není zdravé, tak se po čase dostanete do stresu a musíte hledat cestu, jak s tím pracovat. Do toho v iniciativě Pod Svícnem čteme fakt děsivé příběhy a musíme mít supervizorku, která nás hlídá, abychom s přeživšími dobře komunikovali. Zároveň mám terapeutku, která mi stres pomáhá zvládat, a taky mám své blízké okolí, kterému jsem vděčná, že se mnou ještě je. Politika je extrém, buď se vám něco extrémně daří, nebo jste úplně dole. Mít úspěch v politice je nejlepší pocit na světě, nic lepšího jsem zatím nezažila. Na druhou stranu, když se to nepodaří, tak si často připadáte nedostatečně. Je to houpačka extrémů. Každý člověk je schopen to zvládat jen nějaký omezený čas a zároveň to znamená, že toho v životě hodně obětujete.

Co třeba?
Osobní život. Zatím nemám děti a upřímně si nedokážu představit, že bych je měla a zároveň dělala tuhle práci s takovým nasazením. A já to obětovat nechci a být bezdětná, pokud to samozřejmě tzv. půjde.

Peníze pro školství jsou pro nás naprosto zásadní

Říkáte, že zatím děti nemáte, jak se tedy stavíte k nápadu lidovců na vyšší zdanění bezdětných?
Určitě jsem proti. Nejvíc tím trestáme ty, kteří by děti mít chtěli, ale nemůžou. Upřímně nechápu tu motivaci. Nerozumím negativní motivaci k čemukoliv. Opravdu chceme motivovat lidi k tomu, aby měli děti tím, že mi stát dá slevu na sociálním pojištění? Nemyslím si. Ti, kteří děti nechtějí, slevu nepotřebují. Pokud máme řešit, že se nám rodí málo dětí, tak by i lidovci měli pomoct s tím, aby se stavěly školky a dětské skupiny, což je na ministerstvu práce a sociálních věcí.

To ale na ministerstvu poměrně dělají. Nepřijde vám?
Je to strašně pomalé. Starostové v obcích ty peníze nečerpají proto, že je to byrokraticky náročné. Zároveň mi i jedna starostka řekla, že jí to zamítlo zastupitelstvo s tím, že dětskou skupinu vlastně nepotřebují. Tady za mě naprosto chybí strategická komunikace státu. Půlka tohohle národa vám řekne, že dětská skupina je zbytečná, protože matka má být doma s dítětem. Vůbec nekomunikujeme výhody toho, jak to funguje. Neexistuje vysvětlení, v čem je přínos dětských skupin a co z toho lidé mohou mít.

Neslyšela jsem od žádného ministra, že je správné dát ženám možnost děti do dětské skupiny umístit.

Proč to neříkáte vy jako STAN, když to podle vás nedělají lidovci nebo ministerstvo práce a sociálních věcí?
Snažíme se to říkat, ale strategická komunikace se nedá vytvářet jednou stranou.

Ministerstvo za vás tedy v tomto selhává, byť za sebou má poměrně dost dobré práce?
Jasně, ale zároveň lidovci ideologicky říkají, že matka má být s dítětem doma do tří let. To je rozpor, který vnímám v jejich vystupování a reakcích. Nemohu si pomoct, ale všichni politici v tom hrozně lavírují. Neslyšela jsem od žádného ministra, že je správné dát ženám možnost děti do dětské skupiny umístit.

Způsob prezentace ze strany ministra Jurečky vám nestačí?
Já jsem to od něj takhle jasně neslyšela. Naposledy jsem od něj slyšela, že mu nevadí fyzické trestání děti. Čeští politici málokdy odvážně stojí za nějakou svou vizí. Představovala bych si, že se na stranu matek postaví mnohem razantněji. Vím, že je těžké za tím stát, protože vám přijdou hejty, máte konzervativní základu, ale přála bych si, aby to vrcholní politici státu uměli a přestali lavírovat.

Tagy: