Jsem pro ruskou vakcínu Sputnik V, nemůžeme se spoléhat na EU, říká Okamura

Podle předsedy SPD Tomia Okamury bychom měli jít vlastní suverénní cestou a objednat třeba i ruskou vakcínu Sputnik V, přestože není schválená Evropskou unií. S tím naopak nesouhlasí poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), podle kterého není očkování touto vakcínou možné bez jejího řádného odborného prověření.

„Stát by měl zajistit klidně ruské vakcíny. Neměli bychom spoléhat na Evropskou unii, ta selhala. Naslibovala a nezajistila. Andrej Babiš se na ně naivně spolehl,“ řekl ve zprávách CNN Prima NEWS předseda SPD Tomio Okamura, který by se nebránil ani čínské vakcíně. „Máme tu vlastní úřad na kontrolu léčiv, měli bychom jít vlastní suverénní cestou,“ zdůraznil v narážce na fakt, že všechny u nás používané vakcíny doporučila ke schválení Evropská léková agentura.

Naopak poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) by se bez řádného potvrzení o kvalitě ruské vakcíny Sputnik V vyvaroval. „Pražský hrad si může jednat, s kým chce, ale jsem přesvědčen, že pokud nebude mít potvrzení, není k používání,“ uvedl.

Oba politici ale apelují, aby se žáci co nejdříve vrátili do škol. „Chápu, že situace není příznivá, nejsem nadšený z přeplněných nemocnic, ale s otevřením škol to přímo nesouvisí. Když byli v Belgii v horší situaci než my teď, měli první stupeň škol otevřený,“ upozornil Výborný. Obává se také, že testy pro děti nebudou dodány včas. „Nerozumím tomu, že se tendr dodávek testů neřešil před měsícem,“ dodal.

„Nehledě na testování děti musí zpět do školy. Distanční výuka na základních školách nemůže nahradit vztahy. Musíme ulevit i rodičům,“ řekl Okamura, který také kritizuje zmatky kolem tendru na testy pro školáky.

„Zdá se, že je řada věcí podezřelých a komunikace premiéra a vicepremiéra přes sociální sítě mě nenaplňuje spokojeností. Měli bychom se vrátit k transparentním výběrovým řízením,“ uzavřel Výborný.

Tagy: