Jsi nikdo, uráží těhotnou ukrajinskou tenistku Svitolinovou šéf Ruské tenisové federace

Úspěšná tenistka Elina Svitolinová od začátku války veřejně vyjadřuje svůj nesouhlas proti ruské invazi na Ukrajinu a bojovala za chystaný zákaz účasti ruských a běloruských tenistů na blížícím se Wimbledonu. Prezident Ruské tenisové federace Šamil Tarpiščev na ni nyní agresivně zaútočil, podle něj v tenisu nikdy nic neznamenala. Americký tenista Andy Roddick ale vzápětí připomněl, že zatímco Svitolinová získala šestnáct titulů, Tarpiščev ani jeden.

„Pro nás Ukrajince je velmi důležité, aby promluvili, aby si (ruští a běloruští tenisté) vybrali stranu. Chceme to vědět, chceme se cítit v bezpečí. V opačném případě nemůžeme vědět, zda nepodporují ruskou vládu a armádu, protože v Rusku a Bělorusku je sport velkým nástrojem propagandy,“ řekla Svitolinová v rozhovoru pro agenturu Associated Press. A vyzvala ruské sportovce, aby veřejně odsoudili invazi na Ukrajinu.

Na to reagoval čtyřiasedmdesátiletý prezident Ruské tenisové reprezentace Tarpiščev a do Svitolinové se ostře opřel. „Kdo je vůbec Svitolinová? Absolutně nikdo,“ neodpustil si drsný komentář Tarpiščev, který v roce 2018 obdržel vyznamenání od samotného Vladimíra Putina za přínos rozvoji tělesné kultury a sportu. A vyjádřil vděčnost těm sportovcům, kteří jsou proti vyřazení ruských a běloruských reprezentantů ze slavného londýnského grandslamu.

Úspěšné tenistky se vzápětí zastala řada kolegů a kolegyň. Americký grandslamový šampion Andy Roddick na svém twitterovém účtě zdůraznil Svitonilové úspěchy, aby poukázal na nesmyslnost Tarpiščevova tvrzení. „Tarpiščevovo nejvyšší umístění v žebříčku je 164. místo. Kariérní rekord na okruhu jsou dvě výhry a tři prohry a samozřejmě nemá žádný titul. Elina Svitolinová má 433 výher proti 228 porážkám, šestnáct titulů a byla světovou trojkou. Zeptal bych se ho, jak definuje nikoho, a pak ho vyzval, ať se podívá do zrcadla,“ nešetřil šéfa ruského tenisu.

Tarpiščev označil sestry Williamsovy za muže

Není to poprvé, kdy Tarpiščev urazil někoho z tenisového světa. V roce 2014 dostal pokutu za své nemístné výroky, když americké šampionky sestry Williamsovy v ruské státní televizi označil za „bratry Williamsovy“.

Sedmadvacetiletá ukrajinská jednička Elina se v této sezoně na kurtech neobjeví. V době, kdy její zemi sužuje válka, se v jejím soukromém životě objevila radostná novina. Elina se loni provdala za francouzského tenistu Gaëla Monfilse a nyní na sociálních sítích oznámila, že s manželem na podzim očekávají narození prvního potomka. Svitolinová se v současné době věnuje své nadaci, která pomáhá ukrajinským dětským uprchlíkům před válkou.

Tagy:
válka Twitter tenis Wimbledon Elina Svitolinová Andy Roddick Associated Press ruská invaze na Ukrajinu vláda Ruské federace Šamil Tarpiščev