Nechceme šikanovat. Ale jsme krůček od návratu do čtvrtého stupně, varuje Havlíček

Karel Havlíček v restauraci

Havlíček varuje před návratem do čtvrtého stupně

Česká republika je podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) jen krůček od návratu do čtvrtého stupně rizika v protiepidemickém systému PES. Ve videu natočeném v jedné z restaurací, které zveřejnil na svém účtu na Twitteru, apeloval nejen na provozovatele barů a restaurací, aby dodržovali platná opatření. V sobotu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navíc uvedl, že policie v noci řešila desítky případů, kdy restaurace zůstaly otevřené i po desáté hodině večer.

Po 13 dnech, kdy se rizikové skóre systému PES drželo na úrovni třetího stupně, který umožňoval otevření restaurací a obchodů, se v neděli 6. prosince ráno vrátilo s 64 body do přísnějšího čtvrtého stupně.

„Bohužel z pandemického úhlu pohledu se pohybujeme na úrovni tři až čtyři systému PES a chybí krůček k tomu, abychom se znova posunuli do ,čtyřky‘, což by znamenalo opětovné uzavření provozoven,“ uvedl ministr dopravy a průmyslu a obchodu.

Otevření barů a restaurací podle něj bylo podmíněno tím, že se budou dodržovat náročnější hygienická pravidla. Apeloval i na provozovatele, aby dodržovali nařízenou poloviční kapacitu hostů, limit jen čtyř osob u jednoho stolu a otevírací dobu do 22:00.

„Není to z důvodu, že bychom chtěli někoho šikanovat. Je to proto, že bychom se chtěli co možná nejrychleji vrátit do běžného života. Bohužel v takové situaci ještě nejsme,“ dodal Havlíček. Podle něj je třeba ještě pár dní vydržet, aby mohl být nastolen úplně normální režim. Porušováním pravidel podle něj lidé trestají podnikatele, kteří se chovají seriózně, nikoliv vládu či epidemiology.

Restaurace, bary, hotely, služby a většina obchodů mimo potraviny a další základní zboží byly uzavřeny od 14. října. Znovu otevřít mohly ve čtvrtek 3. prosince. Policie v sobotu 5. prosince uvedla, že by měla mít k dispozici kompletní data o tom, kolik případů nedodržování nařízení o víkendu řešila, začátkem příštího týdne.

Tagy: