Jsme obětí vlastní politické puberty, zklamali jsme. Rakušan se v plamenném projevu omluvil

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Projev Víta Rakušana na mimořádném sněmu STAN

Jsme obětí vlastní politické puberty, můžeme si za to sami. Ministr vnitra a šéf STAN se na mimořádném sněmu hnutí omluvil za kauzy, které v poslední době mělo. V sobotu v Hradci Králové si Starostové a nezávislí zvolí kompletně nové vedení. Rakušan v čele ale nejspíš zůstane, protože nemá protikandidáta.

„Můj proslov nebude veselý, to všichni očekáváme. Krátce poté, co naše hnutí zažilo největší úspěchy ve své existenci, nachází se ve velmi těžké době. Musíme s tím něco dělat, je to náš obrovský závazek vůči všem lidem, kteří nám dali důvěru a které jsme možná zklamali. Nemůžeme se vymlouvat a nic si namlouvat, udělali jsme si to sami,“ zahájil v sobotu sněm Rakušan.

Zároveň vyzval své spolustraníky, ať ze sebe nedělají oběť a nesvalují vinu na někoho jiného. „Nebuďme ublížení, nedělejme ze sebe oběť, není to poctivé a je to především nepravdivé. Jestli jsme obětí, tak možná naší nezkušenosti, možná jsme obětí vlastní politické puberty,“ zdůraznil.

„Přiznejme si, jsme rekordmany v tom, kolik problémů jsme zvládli nasekat v tak krátkém čase,“ připomněl kauzy, které hnutí v uplynulém roce mělo. Zároveň se za ně omluvil. Také slíbil, že spolustraníkům v sobotu nabídne řešení.

Hnutí si bude na sněmu volit komplet celé nové vedení. Tým by se měl celý proměnit, současný ministr vnitra ale v čele STAN nejspíš zůstane. Zatím totiž nemá protikandidáta.

Ze školáka se stal politický puberťák

Chybu v sobotu přiznal i první místopředseda STAN Jan Farský. „Někdo naši službu může označit za amatérskou, ale amatéři nejsme,“ podotkl. Farský v lednu odjel na stáž do USA, a zároveň chtěl zůstat poslancem. Po velké kritice ze Sněmovny nakonec odešel. Na mimořádný sněm hnutí v červenci přiletěl, bude se ucházet o funkci řadového místopředsedy.

Na sněmu vystoupila i současná jediná místopředsedkyně hnutí Věra Kovářová. „Byla jsem na všech sněmech STAN, kdo z vás to má? Žádný z těchto sněmů se neodehrával v tak napjaté atmosféře jako tento. Nikdy jsme nemuseli odvolávat celé vedení a volit nové,“ uznala.

Podle ní se „ze školáka stal politický puberťák“, který se v tom musí naučit chodit. „Musíme se naučit chovat skutečně dospěle. Jsem přesvědčená, že na to máme a že to všichni ustojíme,“ zdůraznila.

Tagy: