Hnutí STAN ve stínu korupce a průšvihů chystá revoluci. Kdo koho nahradí a co sněm změní?

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan, když zahajoval kampaň pro komunální volby

V hnutí STAN se chystá „velká revoluce“, nebo se to tak alespoň tváří. Po několika skandálech v čele s pražskou korupční kauzou Dozimetr, ve které figuroval náměstek primátora a člen hnutí Petr Hlubuček, chtějí Starostové a nezávislí na sobotním sněmu vyměnit své vedení. Ministr vnitra Vít Rakušan v čele ale nejspíš zůstane. Kdo koho nahradí a co lze od sněmu očekávat?

Hnutí STAN mělo mít sněm až příští rok. Od říjnových sněmovních voleb, kdy je ve vládě, má za sebou ale několik „průšvihů“, a tak se chce v sobotu „pročistit“.

Ještě v listopadu se vzdal kandidatury na ministra průmyslu tehdejší místopředseda hnutí Věslav Michalik, a to kvůli zprávám o jeho pochybném podnikání na Kypru. Následně byla partaj kritizována, když chtěl první místopředseda Jan Farský odjet na půlroční stáž do USA, a přitom si ponechat funkci poslance. Ve Sněmovně nakonec v únoru skončil.

Pověst Starostů ale pošramotil i někdejší místopředseda hnutí a europoslanec Stanislav Polčák, jenž v březnu rezignoval na svůj post poté, co spatřily světlo světa informace o tom, že požadoval milionové odměny za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích.

Hnutí se také v posledních měsících potýkalo s kritikou stranického financování. V lednu kvůli tomu oznámilo, že vrátí všechny dary od právnických osob přijaté od loňských voleb, i když neporušilo žádný zákon.

Největším skandálem pak byla kauza Dozimetr kolem ovlivňování zakázek pražského dopravního podniku, ve které jako jeden z hlavních aktérů figuroval právě Hlubuček. V kauze byl ale obviněn i podnikatel Michal Redl, jehož rodina hnutí v minulosti poskytla finance. Následně se ukázalo, že s Redlem byl v kontaktu i ministr školství za STAN a „otec zakladatel“ Petr Gazdík. Ten s koncem června na své křeslo rezignoval a vystřídal ho Vladimír Balaš.

Poslední kauza, které na hnutí vrhla stín, byla šlamastyka starosty Poděbrad a člena STAN Jaroslava Červinky, jenž na červnovém jednání městského zastupitelstva rasisticky mluvil o Romech. Rakušan ho následně vyzval k rezignaci. Spolu s ním nakonec skončil i celý tým z tamní kandidátní listiny STAN.

Hnutí se tak po úspěšných loňských volbách, kdy se do Sněmovny dostalo 33 jeho poslanců, „hroutí jako domeček z karet“. Pomoci postavit se zpátky na nohy má právě sobotní sněm, kdy si strana bude volit nové vedení.

„Nacházíme se v nelehké době, naše hnutí stojí na křižovatce. Na sněmu musíme – a hlavně chceme – udělat tlustou čáru za kauzou člověka, který absolutně nereprezentoval hodnoty hnutí. My teď děláme všechno pro to, abychom prokázali, že hnutí tvoří úplně jiní lidé a stojí na jiných, čistých základech,“ slíbil před sněmem Rakušan s tím, že jsou „připraveni získat důvěru lidí zpět“.

Vládce zůstane vládcem

I když to má působit dojmem, že jde o „převratnou revoluci“ v hnutí, v čele pravděpodobně zůstane jeho dosavadní šéf a ministr vnitra Vít Rakušan. Ten dostal podporu od všech krajských organizací Starostů, navíc nemá protikandidáta. Hnutí vede od dubna 2019.

„Jsem zastáncem názoru, že tímto obdobím nás může asi nejlépe provést právě Vít Rakušan, a to i vzhledem k vládní pozici a jeho zkušenostem,“ hájil svého šéfa například v Deníku N hejtman Libereckého Kraje Martin Půta.

„Vít Rakušan je poctivý, pracovitý člověk, který se ničeho nedopustil. Tu situaci (kauzu Dozimetr, pozn. red.) okamžitě řeší. A sám vyzýval Petra Hlubučka k řešení té situace. Sám inicioval, aby se Petr Hlubuček okamžitě po provalení toho jeho skandálu, kde nám bohužel asi lhal v minulosti do očí, aby se vzdal všech svých politických funkcí. Aktivně řeší tu situaci dovnitř, aktivně svolal mimořádný sněm, který by měl převolit celé vedení STAN. Takže mám v pana Rakušana plnou důvěru,“ komentoval poslanec Lukáš Vlček pro iROZHLAS.cz s tím, že svého nynějšího předsedu v sobotu „nepochybně podpoří“, aby zůstal v čele strany.

Sám Rakušan V pořadu 360° televize CNN Prima NEWS přiznal, že ho „napadlo s tím seknout“. Tlak je podle něj obrovský a na mnoho věcí zůstal sám. „Samozřejmě je to ten nejproblematičtější a osobně nejtěžší moment v mé kariéře. Pohledy zklamaných lidí mě bolí a já je musím jenom přesvědčit tím, že hnutí vypadá jinak a že ho budou reprezentovat lidé, kteří se nikdy ničemu nezpronevěřili,“ zdůraznil s tím, že kapitán nesmí opustit potápějící se loď.

Kdo nahradí Farského?

Změnit by se ale měl první místopředseda strany. Tuto funkci dosud vykonával třiačtyřicetiletý Jan Farský, a to od dubna 2019. Křeslo ale už obhajovat nechce. „První místopředseda musí být v úzkém kontaktu s předsedou. Vzhledem k tomu, že bydlím v Semilech a budu tam provozovat knihkupectví, nesplňoval bych to,“ vysvětlil ČTK.

Nahradit by ho mohlo hned několik lidí. Reálnou možností je v současné době jediná místopředsedkyně partaje a místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. Ta je ve STAN od roku 2014. Dříve se spekulovalo i o středočeské hejtmance Petře Peckové. Ta se ovšem v pátek rozhodla, že kadidovat na post místopředsedkyně nebude. Zdůvodnila to vytížeností v čele kraje. Bude se však ucházet o zvolení řadovou členkou předsednictva. Připomněla, že dosud nebyla členkou hnutí, žádost podala teprve nedávno.

Podle informací CNN Prima NEWS se ale v hnutí jako o Rakušanově zástupci důrazně uvažuje i o místopředsedovi poslaneckého klubu Lukáši Vlčkovi. Ten je držitelem titulu Nejlepší starosta Kraje Vysočina a podle některých komentátorů by mohl představovat „tu změnu“, o kterou chce hnutí usilovat.

Rakušan už dříve zmínil, že si ve vrcholných rolích dokáže představit všechny tři uvedené politiky. Navíc ještě jmenoval poslankyni Michaelu Šebelovou.

Místopředsedové to vezmou „z gruntu“

Ze čtyřčlenného týmu místopředsedů má hnutí v současné době pouze jednoho, a to již vzpomínanou Věru Kovářovou. Petr Gazdík i Stanislav Polčák z funkce během uplynulého půl roku rezignovali. Čtvrtý z nich, Věslav Michalik, zemřel 12. června během dovolené v Českém Švýcarsku na srdeční selhání.

Kovářová už avizovala, že minimálně tuto funkci chce v sobotu znovu obhájit. Dostat se mezi místopředsedy chce i Farský. Kvůli sněmu přiletěl ze stáže v Americe.

„Hnutí můžu nabídnout nejen přesah do oblasti mezinárodních vztahů a bezpečnosti, ale také určitý nadhled, který teď myslím potřebujeme. Tím, že jsem se kvůli stáži vzdal poslaneckého mandátu, mám navíc čas a energii více se věnovat aktivitám směřujícím dovnitř hnutí, dalšímu rozvoji programu, vizím,“ komentoval své rozhodnutí na Twitteru.

Na místopředsednické funkce nominovaly regionální organizace více než dvě desítky kandidátů. Vedle Vlčka a Šebelové je mezi nimi také ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Ten už ale avizoval, že do vedení nechce, protože má dost práce s českým předsednictvím v Radě EU. Mezi kandidáty jsou také poslanci Jan Lacina a Ondřej Lochman.

Kdo chce do vedení hnutí?

  • Místopředsedkyně STAN a Poslanecké sněmovny Věra Kovářová
  • Zastupitelka a náměstkyně hejtmana Pardubického kraje a členka předsednictva STAN Michaela Matoušková
  • Místopředseda poslaneckého klubu a člen předsednictva STAN Lukáš Vlček
  • Poslanec Jan Lacina
  • Místostarostka Čakovic Kateřina Arnotová
  • Senátor David Smoljak
  • Poslanec Ondřej Lochman
  • Poslankyně Barbora Urbanová
  • Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková
  • Poslanec Viktor Vojtko
  • Poslanec Jan Kuchař
  • Senátor a člen předsednictva STAN Miroslav Balatka
  • Starosta Tetína Matěj Hlavatý
  • Náměstek ministra zahraničí a bývalý primátor Hradce Králové Martin Dvořák
  • První místopředseda STAN a bývalý poslanec Jan Farský
  • Starosta Těchobuz Pavel Hájek
  • Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek
  • Poslanec Martin Hájek
  • Hejtman Olomouckého kraje a člen předsednictva STAN Josef Suchánek
  • Poslanec Tomáš Müller
  • Poslankyně Michaela Šebelová
  • Poslanec Petr Letocha
  • Poslankyně Eliška Olšáková

O místo v předsednictvu už zřejmě nebude znovu usilovat poslankyně Jana Krutáková nebo náměstek hejtmana Plzeňského kraje Pavel Čížek.

„Vážím si tak obrovského zájmu našich lidí, kteří chtějí kandidovat do předsednictva a celostátního výboru. Nebude to snadná cesta, ale půjdeme do toho jako hnutí naplno,” komentoval před sněmem Rakušan. Dříve v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že hnutí je jako „bzučící úl“ a že nestojí jen na něm.

Čtyři ministři a třetí největší poslanecký klub

Do svých kauz si hnutí nevedlo špatně. V kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) je od prosince 2021 a má v něm čtyři zástupce – a to ministra vnitra a vicepremiéra Víta Rakušana, ministra školství, mládeže a tělovýchovy Vladimíra Balaše, ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu a ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka.

Do říjnových sněmovních voleb šli Starostové společně s Piráty. Jejich bratrské vztahy jsou však zřejmě minulostí. Poté, co voliči na kandidátkách „zakroužkovali“ převážně členy STAN, kterých se do dolní komory dostalo 33, zatímco Piráti pouze čtyři, se totiž jejich „jednota“ rozpadla. Mnozí komentátoři hovoří o tom, že mezi stranami je stále ještě napětí, a to hlavně ze strany Pirátů.

Hnutí STAN má nyní třetí největší poslanecký klub (po ANO a ODS) a druhý nejpočetnější senátorský klub (24 členů). Úspěšné bylo i v komunálních volbách, které jsou pro něj podle Rakušana vlajkovou lodí.

Co sobotní sněm přinese?

Strana doufá, že se i díky změně vedení „odrazí ode dna“, a že se pročistí. Například podle politologa Daniela Šárovce je Rakušan jediným mužem, který dokáže hnutí krizovým obdobím provést. A to i když jej opozice několikrát vyzvala k rezignaci.

„Není jiná osoba, která by mohla hnutí STAN tímto krizovým obdobím provést a znovu obnovit jeho reputaci. Ani na postu ministra vnitra se nic měnit nebude. Je to pro něj velká výzva, aby vše uchopil za správný konec,“ komentoval ve vysílání CNN Prima NEWS Šárovec.

Očekává, že především kauza Dozimetr bude na sněmu „silně reflektována, a že dojde k významné personální obměně ve vedení“. „Starostové budou muset hledat jiné cesty, aby očistili svou pošramocenou značku,“ zdůraznil politolog.

Podle komentátora Miroslava Koreckého ale od hnutí přesto někteří voliči odejdou. Lidé, kteří jsou proti opozičnímu hnutí ANO, přelijí podle něj preference do vládní koalice. Ti, kteří tíhnou k pravici, zvolí ODS a ti, kteří k levici, tak Piráty. „Jsou to voliči, kteří jsou zklamaní z toho, že strana, která slibovala, že vyčistí Babišův chlívek, je stejná, ne-li horší,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že hnutí má „štěstí“, že se neblíží volby do Sněmovny. Ty budou v Česku až v roce 2025.

Sněm navštíví i Fiala

Na sobotní sněm dorazil i premiér a předseda ODS Petr Fiala. Vedle toho prostřednictvím předtočených vzkazů vystoupili i lídři dalších stran vládní pětikoalice.

Sněm odstartoval v 9:30 v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Volba užšího vedení je v plánu do 13:15, pak by měla následovat tisková konference. Odpoledne jsou na programu mimo jiné informace z ministerstev vedených zástupci STAN či hlasování o úpravě stanov.

Tagy: