Jsme připraveni na další protesty, avizují čeští zemědělci. Podle ministra k tomu není důvod

Protest

Čeští zemědělci zvažují protesty

Po německých zemědělcích zvažují protesty proti vládě i někteří čeští. Oznámili to jejich zástupci. Stejně jako v sousedním Německu se prý potýkají s dopady škrtů v dotacích, ale i se zvyšováním daní na zemědělskou půdu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) to odmítá. K protestům podle něj není důvod.

Zemědělská firma nedaleko Prahy chová přes tisícovku krav a hospodaří na více než pěti tisících hektarech. Vedení tohoto podniku by se k protestům připojilo také. Vadí mu třeba odlišné dotační podmínky napříč Evropskou unií. „Trápí nás i otevřený trh, kdy se sem dováží potraviny ze zahraničí, kde nemají tak těžké podmínky, co máme my,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Josef Kubiš, generální ředitel společnosti Agro Jesenice.

ČTĚTE TAKÉ: Němečtí zemědělci zablokovali přechod s Českem. Tisíce traktorů paralyzují zemi

Čeští zemědělci už protestovali před dvěma lety. Tehdy se bouřili proti rozhodnutí vlády Petra Fialy (ODS), která dotacemi podpořila menší farmáře. Jenže kvůli tomu se podle Zemědělského svazu dostali do problémů ti středně velcí. „Teď se lámou ledy a my jsme v situaci, která pro zemědělce není vůbec dobrá. Jsme připraveni pokračovat v protestech, které byly před necelými dvěma lety,“ avizoval předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

„Žádné důvody pro to, aby čeští zemědělci protestovali jako němečtí, nevidím,“ reagoval Výborný. Stejně to vnímají i agrární analytici. Připomínají i rekordní zisk zemědělců z roku 2022, který byl o 142 procent vyšší než rok předtím. „V roce 2022 měli z hektaru zisk až šest tisíc korun, běžná ziskovost je daleko nižší, třeba dva tisíce z hektaru,“ upřesnil zemědělský ekonom Tomáš Maier.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se na protesty německých zemědělců z posledních dnů

„Bylo by dobré spíše neprotestovat, protože jedna z nejdůležitějších věcí pro zemědělství je určitá stabilita podnikatelského prostředí, a pakliže by se měly přijímat zase nějaké zásadní změny, mnoho stability by to nepřineslo,“ doplnil analytik Petr Havel.

I přesto, že byl rok 2022 pro zemědělce velmi příznivý, loni byla situace opačná. Podle prvních odhadů Českého statistického úřadu jim meziročně klesl zisk o více než třetinu.

Tagy:
Německo protest Evropská unie ministerstvo zemědělství vláda Česko zemědělci Praha Marek Výborný Jesenice Zemědělský svaz České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky Josef Kubiš