Jsme v rukách boha větru, říká hejtman Schiller. Zkrocení směru plamenů prorokuje na čtvrtek

Jan Schiller

360° (727)

Požár v Českém Švýcarsku hasiči dál nemají pod kontrolou. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že největší nepřítel celé oblasti je vítr. Doufá ale, že ve čtvrtek se i díky nasazení italských hasicích letounů podaří požár dostat pod kontrolu.

„Projeli jsme území, kde zaujali hasiči obranné posty. Jsme v rukách boha větru. To je největší nepřítel celého Hřenska. Primárně mě zajímaly objekty evakuovaných lidí, kteří nemusí mít obavy. Hasiči dělají maximum, aby ochránili objekty,“ ujistil ve vysílání CNN Prima NEWS Schiller.

Vrtulníky i letadla pro středu ukončily zásah, na místo se vrátí ráno. Hasiči se připravují na noční obranu obcí, aktivně totiž, zejména kvůli těžkému terénu, přes noc zasahovat nemohou. Ohniska u Vysoké Lípy a u Malé Pravčické brány se podařilo uhasit, pod kontrolou však požár není, jen se daří zabránit jeho šíření.

Obrovský respekt všem

„Dnes se hasičům extrémně dařilo i díky počasí, protože klesla teplota, nefoukalo a trochu pršelo. Velký úspěch měl zásah z vrchu, vrtulníky a letadla jsou velkou pomoci. Věřím, že zítra postupně začneme mít v rukách, kam plamen půjde,“ vyhlíží hejtman použití speciálních hasicích letounů z Itálie.

U požáru hasiči zasahují od nedělního rána a od úterního večera udržují hranice plamenů v Národním parku České Švýcarsko na ploše o velikosti 5×2 kilometry. U požáru na místě zasahuje téměř 500 hasičů, další je postupně střídají.

Kraj už postupně monitoruje případné škody, pokud se ve Hřensku ukončí turistická sezona. Až bude mít Schiller informace, vedení kraje posoudí, jak a kolika financemi pomůže. „Je to třetí rok bez sezony a pro někoho by mohl být poslední,“ vzkázal všem, kteří kvůli požáru přišli o výdělky.

Práce všech, kteří s hašením požáru pomáhají, si hejtman nesmírně váží. „Obrovský respekt všem chlapům. Jsou unavení, ale pracují jako skuteční profesionálové,“ dodal Schiller.

Tagy: