Ostrý verdikt soudu o aktivistech blokujících silnice: Jste zločinecká organizace a hrozba

Spolek ekologů Poslední generace je zločinecká organizace, rozhodl mnichovský soud. V právně závazném rozhodnutí jsou militantní aktivisté označeni za zločince. Proti tomuto rozhodnutí není možné se odvolat, napsal deník Bild.

Soud uvedl, že uskupení může být klasifikováno jako zločinecká organizace, ačkoliv „její hlavní náplní nemusí být páchání trestných činů, stačí, když jsou zločiny jedním z více účelů“. Trestné činy nejsou podle soudu „prostředkem svobodné, demokratické a ústavní diskuse“, píše deník Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Aktivisté zablokovali dopravu v Berlíně. Rozzlobený řidič je skropil pepřovým sprejem

V případě organizace Poslední generace to je nátlak na účastníky silničního a leteckého provozu či poškozování majetku. Podle soudu tyto činy představují „významnou hrozbu pro veřejné bezpečí“.

Soud totiž řešil deset stížností ekologů z organizace Poslední generace proti prohlídkám a zabavování některých věcí. Soudci rozhodli, že narušování silničního provozu, letištní dopravy, narušení dodávek ropy nejsou triviální činy, proto byly příkazy k prohlídce legální a stížnosti jsou neopodstatněné. „Morální argumenty nemohou ani ospravedlnit, ani negovat trestní odpovědnost nad rámec zákona,“ uvedl soud podle webu týdeníku Focus.

Mnichovská státní prokuratura v současné době vyšetřuje několik členů organizace Poslední generace. Jsou obviněni mimo jiné ze založení zločinecké organizace.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pražskou národní třídou během oslav výročí 17. listopadu pochodovali klimatičtí aktivisté

Tagy: